Economie

IMF: Zaak Yukos remt groei Rusland

De problemen bij het olieconcern Yukos hebben er volgens het Internationaal Monetair Fonds mede toe geleid dat de groei van de Russische economie afneemt. Het investeringsklimaat is minder aantrekkelijk geworden, concludeert het IMF aan het einde van een missie in het land.

Redactie economie
24 June 2005 09:14Gewijzigd op 14 November 2020 02:41

Het IMF verwacht dat de Russische economie dit jaar 5,5 procent zal groeien, tegen 7,1 procent vorig jaar. Voor een deel komt dat doordat de groei van de buitenlandse investeringen afneemt. Investeerders zijn terughoudender geworden na de aanpak van Yukos. De Russische autoriteiten ontmantelden het concern, omdat het bedrijf te weinig belasting zou hebben betaald.

Het IMF is verder weinig gelukkig met het aanwenden van olie-inkomsten voor sociale uitgaven. Deze inkomsten worden uit een stabilisatiefonds gehaald, dat daar eigenlijk niet voor is bedoeld. Op deze manier komt er meer geld in de economie en dat verhoogt het gevaar dat de inflatie nog verder oploopt, aldus het IMF.

Overigens produceert de oliemaatschappij elk dag nog 600.000 vaten ruwe olie. Dat komt neer op ongeveer 6 procent van de totale olieproductie van Rusland, zo verklaarde donderdag de Amerikaanse algemeen directeur Steven Theede op de jaarvergadering van aandeelhouders in Moskou.

Yukos stelt alles in het werk om de jaarproductie van 20 miljoen vaten te halen. De onderneming kampt echter met het probleem dat ze nauwelijks kapitaal kan vinden om te investeren in productie, aldus Frank Rieger, plaatsvervangend hoofd van de onderzoeks- en verkoopafdeling.

De Russische belastingdienst heeft Yukos ruim 27 miljard dollar aan achterstallige aanslagen en boetes opgelegd. Het bedrijf heeft deze aanslagen steeds betwist.

Vorig jaar heeft de Russische staat de belangrijkste productiedivisie van Yukos, Yuganskneftegaz, losgeweekt uit het bedrijf en op een veiling verkocht. Daar werd Yuganskneftegaz gekocht door een schimmige onderneming die de productiedivisie doorverkocht aan Rosneft, een oliemaatschappij die volledig in handen is van de Russische staat.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer