N-Korea heeft kernwapens vanwege VS
Als de Verenigde Staten Noord-Korea als een vriend bejegenen heeft Noord-Korea geen kernwapens nodig. Dat heeft de Noord-Koreaanse delegatie gisteren bij het verzoeningsoverleg in Zuid-Korea gezegd.
Soortgelijke woorden werden eerder al gebruikt door de Noord-Koreaanse leider Kim Yong Il. Een vriendelijke bejegening door de VS, zei Kim vrijdag tijdens een bezoek van de Zuid-Koreaanse minister van Vereniging Chung Dong Young, zou voldoende zijn om Noord-Korea volgende maand te doen terugkeren naar het zeslandenoverleg over zijn kernwapenprogramma. Chung, die aan het hoofd staat van de Zuid-Koreaanse delegatie, riep Noord-Korea er gisteren toe op volgende maand daadwerkelijk aan de onderhandelingstafel terug te keren.
Minister Chung, die de Zuid- Koreaanse delegatie leidt, zei dat Noord-Korea om voedselhulp had gevraagd omdat het noorden blijft kampen met tekorten.
Het is de vijftiende keer dat de Korea’s voor ministerieel overleg bijeen zijn sinds de historische top tussen hun leiders in 2000. Tot vorige maand heeft het overleg tien maanden stilgelegen doordat Noord-Korea het contact had verbroken uit woede over het grote aantal Noord-Koreanen dat naar Zuid-Korea vluchtte.
Volgens The Washington Post van gisteren heeft Kim Jong Il in 2002 president Bush voorgesteld de nucleaire crisis tussen de landen te beëindigen, in ruil voor diplomatieke erkenning van Noord-Korea en de garantie dat de VS het land niet zouden aanvallen. De krant schrijft dit op basis van twee Amerikaanse Korea-experts.
Noord-Korea en de VS moeten in staat zijn de nucleaire kwestie op te lossen in overeenstemming met de behoeften van de nieuwe eeuw, schreef Kim. „Als de VS een gewaagd besluit nemen, zullen wij overeenkomstig reageren.”
De handgeschreven brief werd door Donald Gregg, oud-ambassadeur in Zuid-Korea, en Don Oberdorfer, een Korea-deskundige aan de School of Advanced International Studies, overhandigd aan functionarissen in het Witte Huis en het ministerie van Buitenlandse Zaken.
Maar de regering-Bush wees de toenadering af. Binnen enkele weken daarna zette Kim de inspecteurs van het Internationaal Atoomagentschap het land uit, zegde hij het non-proliferatieverdrag op en heropende hij faciliteiten voor de productie van plutonium die in 1994 na een overeenkomst met de regering-Clinton waren gesloten.
De Verenigde Staten schieten Noord-Korea te hulp omdat in het land een nieuwe hongersnood dreigt. Washington schenkt 50.000 ton voedselhulp, zo is gisteren bekendgemaakt. Het Witte Huis zegt de hulp te bieden uit humanitaire overwegingen. Het is niet de bedoeling er de onderhandelingen rond Pyongyangs omstreden nucleaire programma mee te beïnvloeden, zo werd benadrukt.
De VS hebben eerder al voedselhulp gestuurd. In 2004 ging het om 50.000 ton en in 2003 om 100.000 ton. Ook de Europese Unie en Zuid-Korea zijn belangrijke donorlanden.