Economie

Scherpe woorden OESO aan Moskou over overheidsingrijpen

Om zijn post–Sowjet–economie verder te ontwikkelen moet Rusland meer vertrouwen op wetgeving en minder op overheidsingrijpen. Dat is de voornaamste conclusie die de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) trekt in een vernietigend rapport dat maandag is gepubliceerd.

ANP/AFP/RTR
20 June 2005 15:10Gewijzigd op 14 November 2020 02:40

„Leemtes, inefficiëntie en corruptie in alle geledingen van de regering vormen de grootste obstakels voor verdere vooruitgang in het hervormen van Rusland". De denktank heeft in zijn rapport scherpe bewoordingen gebruikt. Rusland wordt onder meer een „zwakke staat met sterke machthebbers" genoemd.

De OESO zegt dat Rusland „afdrijft van een regering die op basis van wetgeving werkt naar een regering die zich opnieuw aan het bemoeien is in de economie".

Moskou moet de regering een rol geven die past in een markteconomie, een rol die ze in staat is te spelen en die ze bereid is te spelen. Het rapport verschijnt in de week waarin het Kremlin probeert een meerderheidsbelang te herkrijgen in Gazprom, de grootste gasproducent van de wereld. Gazprom is, in de ogen van de OESO, een bedrijf dat verdere hervormingen in de Russische economie in de weg staat. Niet alleen in de gassector zou Moskou markthervormingen moeten stimuleren, maar ook in de elektriciteitssector, de spoorwegen en de bankwereld. Moskou moet een scheiding aanbrengen tussen zijn rol als toezichthouder en zijn rol als eigenaar van bedrijven in die sector.

Kritiek heeft de OESO ook op het optreden van Moskou in de affaire–Yukos. Ooit was dat de grootste oliemaatschappij van het land, maar de onderneming is nu verlamd door een achterstallige belastingaanslag van omgerekend 27,2 miljard dollar.

Veel moet nog gebeuren wat de hervormingen betreft, zo stipt de OESO aan, en van Rusland mag niet worden verwacht dat ze alles tegelijk aanpakt. Moskou zou moeten inzetten op een twee sporenbeleid, met aan de ene kant de hervorming van de regering en het gerechtelijke systeem en aan de andere kant het afbreken van obstakels voor het bedrijfsleven.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer