WHO bindt de strijd aan met overgewicht
Overgewicht heeft wereldwijd zulke epidemische proporties aangenomen dat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) een agressieve campagne gaat beginnen om de verspreiding van door dikte veroorzaakte aandoeningen terug te dringen.
Na jarenlang consumenten op het belang van matig en gezond eten te hebben gewezen, gaat de WHO haar pijlen nu ook op de voedselproducenten richten.
Uit onderzoek van de afgelopen twee jaar is volgens de WHO gebleken dat de „welvaartsziekte” overgewicht en gerelateerde aandoeningen als hart- en vaatziekten en diabetes ook in ontwikkelingslanden oprukken.
De WHO presenteerde woensdag de resultaten van een wereldwijd onderzoek waaruit blijkt dat 22 miljoen kinderen jonger dan vijf jaar aan overgewicht lijden.
In Afrika lijdt 0,7 procent van de kinderen aan ondervoeding, terwijl meer dan 3 procent te zwaar zou zijn, aldus Neville Rigby, woordvoerder van de Internationale Werkgroep tegen Overgewicht (IOTF). Volgens de organisatie lijden wereldwijd 300 miljoen mensen aan obesitas (ziekelijke vetzucht) en zijn 750 miljoen mensen ’gewoon’ te zwaar. De IOTF stelt dat in een aantal landen 30 procent van de bevolking te dik is.
Volgens Mary Bellizzi van de IOTF is het van groot belang dat het vet-, suiker- en zoutgehalte van voedingsmiddelen wordt teruggebracht. Dit besef is ook doorgedrongen tot de WHO.
„Op de lange termijn werkt het niet om met een beschuldigende vinger naar mensen te wijzen”, zegt Derek Yach van de WHO. De organisatie zegt met de voedselindustrie in gesprek te willen raken over de manier waarop reclame wordt gemaakt voor voedselproducten en over het bevorderen van de consumptie van producten die weinig zout, suiker en vet bevatten.