EU–leiders naar Brussel voor zware top
De 25 staats– en regeringsleiders van de Europese Unie komen donderdagavond en vrijdag in Brussel bijeen voor een ongekend zware top, waar zij een uitweg moeten vinden uit twee impasses. Naast de discussie over de weg vooruit na de neestemmen in Nederland en Frankrijk tegen de EU–grondwet, moeten zij vrijdag ook nog een akkoord zien te bereiken over de Europese begroting voor de periode 2007 tot en met 2013.
De Luxemburgse premier en huidig EU–voorzitter Juncker heeft al aangegeven dat een akkoord over de begroting bijna onmogelijk is, omdat de verschillen tussen de lidstaten te ver uiteenlopen. Groot–Brittannië wil bijvoorbeeld niet weten van het opgeven van de automatische korting op de EU–bijdrage, terwijl Nederland als grootste nettobetaler juist ook een lagere contributie aan Europa wil betalen.
Juncker heeft al aangegeven dat Nederland niet kan rekenen op een hogere korting dan de eerder voorgestelde 350 tot 500 miljoen euro per jaar. Voorzitter Barroso van de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, stelde woensdag dat ook Nederland „offers" moet brengen.
Om uit de impasse over de grondwet te raken, stellen steeds meer EU–leiders een afkoelingsperiode voor, waarna de referenda in de diverse lidstaten die de constitutie nog niet hebben goedgekeurd opnieuw op gang kunnen komen. Barroso wil in dat verband ook weten of Nederland en Frankrijk nog nieuwe volksraadplegingen willen houden. Premier Balkenende wees dit eerder al van de hand.
Voorafgaand aan de top zijn er aparte ontmoetingen van de christen–democratische, socialistische en liberale regeringsleiders. Wanneer er toch een kans is op een begrotingsakkoord kan de top uitlopen tot zaterdagochtend. In verband met de ontmoeting van de regeringsleiders zijn in Brussel de gebruikelijke veiligheidsmaatregelen van kracht. De Europese wijk in de Belgische hoofdstad is daardoor zo goed als afgesloten.