Clintons betalen schulden af aan Amerikaanse staat
De voormalige president van de Verenigde Staten, Bill Clinton, en zijn vrouw, senator Hillary Clinton, hebben geen schulden meer uitstaan bij de Amerikaanse staat en bij advocatenkantoren. Volgens documenten van de Senaat heeft het koppel in 2004 alles terugbetaald. Het ging om kosten voor juridische bijstand gedurende de jaren dat Clinton de scepter zwaaide in het Witte Huis, aldus The Los Angeles Times van woensdag.
Bill Clinton en zijn vrouw werden tussen 1993 en 2001 geconfronteerd met twee onverkwikkelijke affaires, de zogeheten Whitewaterzaak en het schandaal rond de seksuele relatie tussen de president en stagiaire Monica Lewinsky. De laatste affaire leidde tot een afzettingsprocedure, die Clinton overleefde.
De eerste zaak ging over mogelijke malversaties bij een onroerendgoedproject in Whitewater in de staat Arkansas. Clinton, die indertijd gouverneur van die staat was, en zijn vrouw Hillary werden in deze kwestie op de korrel genomen. Beiden zijn evenwel nimmer veroordeeld wegens gebrek aan bewijs.
De advocatenkosten voor de Clintons liepen op tot ruim 11 miljoen dollar. De meeste rekeningen werden voldaan door een speciaal fonds en een bedrag tussen de 500.000 en een miljoen dollar kwamen voor rekening van de staat. Al deze schulden zijn nu afgelost.
Volgens de overzichten van de Senaat verdiende Hillary in 2004 2,37 miljoen dollar. De senator namens de staat New York vulde haar portefeuille vooral door de verkoop van haar biografie. Daarvan gingen er internationaal zeker 3 miljoen over de toonbank.
De voormalig president verdiende ook geld met zijn memoires en met lezingen of andere optredens. Het precieze bedrag is niet bekend, maar geschat wordt dat in 2004 ging om zeker 10 miljoen dollar. Zes lezingen leverde Clinton vorig jaar in elk geval 875.000 dollar op, zo maakte hij eerder zelf bekend.