Economie

Blair lijkt in EU-overleg onverzettelijk

De Britse premier Blair stelt zich in de aanloop naar de EU-top van later deze week hard op. Hij verwerpt tot dusver elk voorstel dat de korting van het Verenigd Koninkrijk op de afdracht aan de kas in Brussel aantast.

Redactie economie
15 June 2005 09:37Gewijzigd op 14 November 2020 02:39

Hij wil over een herziening van de regeling op dat punt pas praten als ook de hoogte van de landbouwuitgaven ter discussie wordt gesteld.

Dit laatste is echter uitgesloten in de ogen van de Franse president Chirac. Die wenst vast te houden aan de afspraken die op dat terrein in 2002 al zijn gemaakt.

Beide leiders ontmoetten elkaar dinsdag in Parijs. Blair erkende na zijn bezoek dat de twee „een groot meningsverschil” hebben. „Ik denk dat het moeilijk zal zijn een brug te slaan, maar we blijven in gesprek”, deelde hij mee.

Eerder op de dag voerde hij in Luxemburg overleg met premier Juncker, die op dit moment de voorzittershamer hanteert binnen de Unie. Hij reageerde aan diens adres afwijzend op een compromisgedachte om de korting die de Britten in 1984 hebben verworven niet af te bouwen, zoals voorzien in vorige plannen, maar te bevriezen.

Zijn gevolg rekende uit dat ook die aanpassing de schatkist veel geld kost, in de begrotingsperiode 2007-2013 zo’n 25 tot 30 miljard euro. Een woordvoerder noemde dat „onacceptabel.”

De staatshoofden en regeringsaanvoerders vergaderen donderdagavond en vrijdag in Brussel. Zij proberen een akkoord te bereiken over het budgettaire kader voor de EU in het eerdergenoemde tijdsbestek van zeven jaar.

De omvang van de bijdrage van het Verenigd Koninkrijk aan de financiering van de gemeenschappelijke uitgaven lijkt in de moeilijke onderhandelingen, die wellicht tot diep in het weekend voortduren, het heetste hangijzer.

Blair verkeert in een geïsoleerde positie, maar beschikt over het vetowapen. De druk op hem om concessies te doen is groot. Andere lidstaten onderschrijven de redenering dat zijn land inmiddels, in tegenstelling tot in de jaren tachtig, tot de meest welvarende behoort en zien daarom geen reden om de toen toegekende ”rebate” te handhaven.

Maandag riep de Duitse bondskanselier op „nationaal egoïsme” terzijde te schuiven. Hij hamerde erop dat overeenstemming over de begroting nodig is om het vertrouwen in de EU te herstellen. Chirac beklemtoont eveneens de noodzaak dat Londen water bij de wijn doet.

Blair toont zich echter onverzettelijk. Natuurlijk wil iedereen een eerlijke deal, zegt hij, maar hij benadrukt in dat verband dat het VK veel meer betaalt dan Frankrijk en bepleit daarom bezuinigingen op de landbouwsteun, waarvan de Fransen in overvloedige mate profiteren.

Als de top mislukt, betekent dat, na het nee bij de referenda, een nieuwe tegenslag voor de EU. Van de politieke leiders wordt verwacht dat zij tijdens hun beraad ook aangeven hoe het verdergaat met de grondwet. Volgens diplomaten zijn zij te verdeeld om formeel een fase van bezinning af te kondigen en het ratificatieproces op te schorten. Waarschijnlijk zullen zij verklaren dat elk land zelf moet beslissen of het de goedkeuringsprocedure voortzet.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer