Economie

Marshallplan voor vijftig armste landen

De Verenigde Naties hebben een plan opgesteld om de armoede in de vijftig armste landen ter wereld te bestrijden. Dit ’Marshallplan’ behelst onder meer de afschaffing van alle handelsbarrières op alle goederen uit deze vijftig landen. Dat maakte Unctad, de VN–organisatie voor handel en ontwikkeling, dinsdag bekend.

ANP/RTR
14 June 2005 20:24Gewijzigd op 14 November 2020 02:39

Het plan, genoemd naar de economische hulp die de Verenigde Staten Europese landen na de Tweede Wereldoorlog gaven, moet de welvaart in de vijftig armste landen verbeteren. Ook wordt de economische groei met ongeveer 4 procent gestimuleerd. „Een enorme bijdrage aan het verminderen van de armoede", aldus opsteller Lakshmi Puri van Unctad. De ministers van Handel van de vijftig armste landen zullen zich waarschijnlijk later deze maand over het plan buigen tijdens een vergadering in Zambia.

Unctad wil dat de armste landen voortaan zonder limiet goederen kunnen uitvoeren naar rijke landen. Ook moeten rijke landen meer doen om bedrijven uit de armste landen toegang te verlenen tot hun markten. Tevens wil de VN–organisatie dat meer geschoold personeel uit de armste landen tot de rijke landen worden toegelaten om daar tijdelijk te werken.

Verder wil zij dat er een speciaal fonds wordt opgericht om de armste landen bij te staan bij het openbreken van hun markten. Dit ’Aid for Trade’–fonds moet in eerste instantie bestaan uit 1 miljard dollar en binnen twee tot drie jaar uitgroeien tot een bedrag van 15 miljard dollar.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer