Winst Ahold in eerste kwartaal fors gedaald
Supermarktbedrijf Ahold heeft over het eerste kwartaal een nettowinst behaald van 134 miljoen euro. Dit is fors lager dan de 298 miljoen euro winst in de eerste drie maanden van 2004, zo meldde Ahold dinsdagmorgen voorbeurs.
De winstdaling werd grotendeels veroorzaakt door de herwaardering van een verkoopoptie van het aandelenbelang van Ahold in het Scandinavische ICA. Dat kostte 141 miljoen euro. Analisten rekenden gemiddeld op een nettowinst van 146,5 miljoen euro, maar de verwachtingen liepen ver uiteen.
In Nederland wist dochter Albert Heijn de omzet en het bedrijfsresultaat te verhogen ondanks de woedende supermarktoorlog. Ahold handhaaft de doelen die het zich voor 2006 gesteld had. Half mei publiceerde Ahold reeds omzetcijfers. De omzet daalde in het eerste kwartaal met 1 procent tot 13 miljard euro.
Maandag werd ook bekend dat het moeilijk zal worden om de strafzaak tegen de voormalige top van supermarktconcern Ahold nog dit jaar voor de rechter te brengen. Het openbaar ministerie wil het liefst eind 2005 beginnen met de behandeling van de fraudezaak vanwege het „maatschappelijk belang” van de kwestie. De rechtbank in Amsterdam plaatst echter vraagtekens bij de haalbaarheid van dat streven.
Tijdens een zogeheten regiezitting besprak de rechtbank maandag technische vragen in aanloop naar de inhoudelijke behandeling van de strafzaak. Daaruit bleek dat de rechtszaak vele weken in beslag zal gaan nemen. Het was de derde regiezitting die de rechtbank nodig had om de zaak goed op de rails te krijgen. Begin oktober volgt voor de laatste maal een dergelijke zitting.
Justitie greep de regiezitting aan om nieuwe getuigen voor te stellen. Het OM wil een Nederlandse accountant van Deloitte horen over de wijze waarop Ahold de omzet van een Portugese supermarktketen in de cijfers heeft verwerkt. Daarnaast willen de aanklagers nog een accountant van het kantoor in de Verenigde Staten als deskundige horen.
Het OM heeft de gewezen Ahold-topman Cees van der Hoeven en zijn financiële rechterhand Michiel Meurs voor de rechter gedaagd voor hun rol in de fraude bij het supermarktconcern. Ook hun toenmalige medebestuurder Jan Andreae en de oud-commissaris Roland Fahlin moeten zich hiervoor verantwoorden.
De strafzaak draait om een grote fraude bij Ahold, die begin 2003 aan het licht kwam. Het supermarktconcern had geheime afspraken gemaakt over de zeggenschap bij supermarktketens in het buitenland. Het concern deed voorkomen alsof het volledige controle over de ketens had, terwijl dit in de praktijk niet het geval was. Daardoor werd de omzet jarenlang te hoog voorgesteld.
Ook werd de winst bij de Amerikaanse dochter US Foodservice met 880 miljoen euro opgeklopt door geknoei met inkoopkortingen.