Snow roemt Zalm om aanpak terrorisme
De Amerikaanse minister Snow van Financiën heeft een glimmende Nederlandse collega Zalm maandag gecomplimenteerd voor zijn „leiderschap” op het terrein van de financiële aanpak van het terrorisme.
Tijdens een bezoek aan Den Haag vroeg Snow hem een speciale conferentie over dit onderwerp te organiseren. Zalm denkt dat een dergelijke conferentie begin 2006 kan plaatsvinden. Voor die tijd komt het onderwerp ook nog op de agenda van de G-7 die in september in Washington plaatsvindt.
Nederland is volgens Snow een van de weinige landen die hun zaakjes wat de financiële aanpak van het terrorisme betreft volledig op orde hebben. De ideeën die Zalm in het internationale circuit heeft gelanceerd noemde hij vernieuwend. Nederland is de eerste connectie van de VS op dit terrein, aldus de Amerikaanse bewindsman. Zalm wees er na afloop van zijn gesprek met Snow nog fijntjes op dat niet justitie maar het Amerikaanse ministerie van Financiën de maffiabaas Al Capone uiteindelijk achter de tralies heeft gekregen.
Snow heeft tijdens zijn bezoek aan Nederland ook aangedrongen op hogere economische groeicijfers binnen Europa. Het verschil tussen de goed draaiende Amerikaanse economie en die van Europa is volgens hem te groot. Hij zei dat de problemen met de Europese grondwet extra maatregelen niet in de weg hoeven te staan. Het aanjagen van de groei is volgens hem „voornamelijk een kwestie van nationaal beleid.” De Europese lidstaten moeten zich dan ook meer concentreren op zaken zoals belasting- en arbeidsmarktbeleid, aldus de Amerikaan.
Volgens Zalm maakt Snow zich vooral zorgen over het opdrogen van buitenlandse geldstromen. De economie van de VS is voor een groot deel aangewezen op buitenlandse financiers. Dat kan een kwetsbare positie opleveren als valuta gaan schuiven.
Zalm drong er op zijn beurt bij zijn Amerikaanse collega op aan meer te doen aan de spaarzin van de Amerikaanse burger. Die is bijzonder laag en draagt bij aan de kwetsbare financiële positie van de Amerikaanse overheid, boven op het enorme begrotingstekort.