Politie begonnen met blauwe belegering ministerie
Ongeveer een kleine honderd politiemensen zijn zondagavond begonnen met hun „Blauwe Belegering” van het ministerie van Binnenlandse Zaken, de thuisbasis van hun werkgever minister Remkes.
De politie in Nederland voert sinds woensdag actie tegen de dreigende verslechteringen van hun arbeidsvoorwaarden.
Uit de gesprekken met Remkes is namelijk duidelijk geworden dat de situatie voor de politiemensen ingrijpend achteruit gaat, menen de politiebonden. Die achteruitgang is nog veel erger dan in het sociaal akkoord dat dit najaar is afgesproken, stellen ze vast.
De eerste actie was de protestdemonstratie woensdag in Goes, waar ruim 2000 agenten in hun vrije tijd actie voerden. Vanaf zondagavond 23.00 uur voert de politie dertien dagen lang 24 uur per dag actie bij het ministerie van Binnenlandse Zaken in Den Haag. Het is volgens de bonden de bedoeling dat ook deze „Blauwe Belegering” een „grimmig karakter” krijgt, waar het publiek geen last van zal hebben.
Tijdens de belegering gaan de politiemensen videoboodschappen voor Remkes opnemen. Ook gaan zij voor de bewindsman opschrijven wat de maatregelen van het kabinet voor hen individueel betekenen. Deze beschrijvingen worden volgende week in een petitie aan minister Remkes overhandigd.
Gedurende de komende twee weken, lossen telkens groepen protesterende agenten afkomstig vanuit heel het land elkaar af. Zondagavond beten politiemensen van de korpsen uit Groningen, Limburg-Zuid en Haaglanden het spits af.
Donderdag houden de politiebonden een demonstratie voor de deur van Binnenlandse Zaken. Dan worden enkele duizenden agenten verwacht. Op 23 juni volgt een grotere demonstratie, met maximaal 10.000 agenten. „We hadden er makkelijk meer op de been gekregen, maar voor meer mensen hebben we geen toestemming gehad”, legt voorzitter G. van de Kamp van politievakorganisatie ACP zondagavond uit.
De actievoerende agenten zullen de toegang van het ministerie niet belemmeren. Van de Kamp: „Wel zullen wel we laten weten dat we er zijn”.
Brengen de acties helemaal geen beweging in het standpunt van Remkes, dan volgen er na de zomer keiharde acties. De politie zal dan massaal het werk neerleggen en alleen nog voor noodhulp zorgen, zo hebben de politiebonden aangekondigd.
Remkes vindt dat hij de politiebonden voldoende ruimte heeft geboden om de weg vrij te maken naar een nieuwe CAO. De voorstellen die de bewindsman heeft gedaan, kunnen volgens Binnenlandse Zaken worden gezien als een aanvulling op de uitgangspunten van het sociaal akkoord dat is gesloten. De bewindsman heeft inmiddels aangegeven dat hij met de politiebonden wil verder praten. Maandagochtend gaat Remkes met de actievoerders praten, heeft hij aangekondigd.