Economie

Frankrijk wil tekort minder snel beperken

De Europese Commissie houdt eraan vast dat alle EU-landen uiterlijk in 2004 hun begrotingstekort moeten hebben weggewerkt. De nieuwe regering in Frankrijk lijkt af te koersen op een botsing met Brussel op dit punt.

Redactie economie
15 May 2002 10:38Gewijzigd op 13 November 2020 23:34

Commissaris Solbes (Economische en Monetaire Zaken) verwacht van de vier lidstaten die nog met een groot negatief saldo kampen, te weten Duitsland, Frankrijk, Italië en Portugal, dat zij extra inspanningen leveren om te voldoen aan de eerder gemaakte afspraken in het kader van het stabiliteitspact. „Ik wil niets toe- of afdoen aan wat is overeengekomen. 2004 ligt vast”, benadrukte Solbes dinsdag in het Europees Parlement in Straatsburg bij de presentatie van een rapport over de budgettaire situatie in de Unie.

Enkele maanden geleden stelde hij voor Duitsland en Portugal een officiële waarschuwing te geven in verband met hun forse tekort. De ministers van Financiën zagen uiteindelijk af van zo’n berisping nadat de autoriteiten in Berlijn en Lissabon hadden beloofd orde op zaken te stellen.

Solbes prijst de maatregelen die Duitsland heeft aangekondigd, maar laat twijfel doorklinken bij de vraag of ze voldoende zijn. Portugal bereidt ingrijpende ombuigingen voor, waaronder een verhoging van de BTW. Desondanks zal het verschil tussen uitgaven en inkomsten dit jaar waarschijnlijk zo’n 2,8 procent van het bruto binnenlands product (bbp) bedragen. Daarmee blijft de omvang gevaarlijk dicht in de buurt van de absolute bovengrens van 3 procent die het stabiliteitspact toestaat. Bij overschrijding van dat plafond volgen er boetes.

Inmiddels dreigen er problemen met Frankrijk. De daar recent aangetreden minister van Financiën Alain Lambert zinspeelt erop de deadline voor het bereiken van begrotingsevenwicht te verschuiven van 2004, zoals de verplichting in Europees verband voorschrijft, naar 2007. „Er zijn geen aanwijzingen dat de overige lidstaten dat zullen accepteren”, zegt een woordvoerder van Solbes in een reactie.

President Chirac liet tijdens de verkiezingscampagne al doorschemeren dat hij overweegt de datum ter discussie te stellen. Hij hield de bevolking voor dat hij in zijn tweede ambtsperiode de belastingen flink zal verlagen. Verder zegde hij toe extra geld uit te trekken voor het bevorderen van de openbare veiligheid.

Premier Raffarin heeft deskundigen om een oordeel gevraagd over het huishoudboekje van de overheid zoals dat is achtergelaten door de regering-Jospin. De resultaten van dat onderzoek verschijnen pas na de parlementsverkiezingen van 16 juni. Daarna moet Parijs definitieve plannen presenteren.

Jospin ging uit van een tekort van 1,9 procent in 2002 en van 1,8 procent in 2003. Daarbij rekende hij op een economische groei van 2,8 procent.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer