Economie

OM verdenkt personeel Staalbankiers

Het openbaar ministerie verdenkt medewerkers van Staalbankiers van handel met voorkennis in het vastgoedfonds VHS van Ed Maas.

ANP
9 June 2005 10:40Gewijzigd op 14 November 2020 02:38

De fiscale opsporingsdienst FIOD-ECD heeft woensdag met veertig man het Haagse hoofdkantoor van de bank doorzocht en delen van de administratie meegenomen. Dat heeft persofficier F. Speijers donderdagmorgen laten weten.

Volgens het OM paste de doorzoeking in een breder onderzoek naar mogelijke handel met voorkennis rond VHS, waarvan Maas directievoorzitter en grootaandeelhouder is. Dat onderzoek loopt al sinds begin dit jaar en richt zich vooral op de vraag in hoeverre Maas betrokken is geweest bij de transacties waarmee zakenpartner Eddy de Kroes enkele jaren geleden een belang van 10 procent in VHS wist op te bouwen.

Het OM vermoedt dat Maas de koers van VHS manipuleerde door in het geheim te handelen voor rekening van een vennootschap van De Kroes. Maas zou daarbij geholpen zijn door medewerkers van Staalbankiers.

Het OM gaat ervan uit dat naar aanleiding van de doorzoeking bij Staalbankiers nog aanhoudingen worden verricht. Persofficier Speijers kan op dit moment nog niet zeggen om hoeveel personen het in dat geval gaat. „Naar aanleiding van het onderzoek zijn er nieuwe dingen vastgesteld.”

Staalbankiers schorste begin 2004 twee medewerkers, omdat ze ongeoorloofde transacties zouden hebben verricht voor een klant. Op dat moment verrichtte beurswaakhond AFM al onderzoek bij Staalbankiers. De toezichthouder weigerde in te stemmen met de overgang van ex-Staal-directeur P. Göbel naar Kas Bank. De onrechtmatigheden rond VHS deden zich voor in de tijd dat Göbel de scepter zwaaide bij Staalbankiers.

Maas houdt tot op heden vol dat hij bij de opbouw van het belang van De Kroes niets met verdachte transacties te maken heeft gehad. Staalbankiers regelde de aankoop van een miljoen aandelen in VHS en de financiering ervan. Maas zegt dat hij uitsluitend met Staalbankiers heeft overlegd om te voorkomen dat de aandelenhandel werd verstoord.

De zaak verslechterde drie weken geleden voor de VHS-topman, toen het OM liet weten hem formeel als verdachte te beschouwen. De AFM bevestigde vervolgens dat de betrouwbaarheid van Maas „niet meer buiten twijfel staat.” Die kwalificatie kan tot gevolg hebben dat de beurswaakhond Maas kan dwingen zijn positie als directievoorzitter van VHS op te geven.

Maas besloot daarop een bod uit te brengen op het kleine restant aandelen van VHS dat niet in zijn handen is. Via die weg kan hij VHS van de beurs halen en hoopt hij zijn leidende positie bij het vastgoedbedrijf veilig te stellen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer