Economie

„Vrees voor instorten van belastingstelsel”

De rechtszekerheid van de burger wordt aangetast door de voortdurende veranderingen in de belastingwetgeving. „Wat vandaag staat, is morgen weer anders”, zegt belastingexpert dr. J. Doornebal. Hij is bang dat het complete stelsel „op termijn instort.”

Redactie economie
9 June 2005 08:36Gewijzigd op 14 November 2020 02:38

Doornebal, werkzaam bij Ernst & Young Belastingadviseurs, is uiterst somber over het oerwoud aan Nederlandse belastingregeltjes. De vele veranderingen en reparaties van de belastingwetgeving vormen volgens hem een bedreiging voor het gehele stelsel. Er ontstaat „een misvormd product dat op termijn wellicht geheel vervangen moet worden.”

De belastingdeskundige uitte woensdagmiddag zijn kritiek bij de presentatie van de ”Fiscale monitor wetgeving 2005”. Daarin heeft een aantal wetenschappers, aangevuld met enkele experts van Ernst & Young, de gevolgen van de veranderingen van een vijftal belastingwetten op een rij gezet.

Uit de monitor, die ook ingaat op in januari ingegane veranderingen van de vennootschapsbelasting, successiewet, omzetbelasting en het Europese belastingrecht, blijkt dat de loon- en inkomstenbelasting het slechtst scoort.

Doornebal maakt zich zorgen over het grote aantal wijzigingen, de gecompliceerdheid van verschillende veranderingen en de zwalkende wetgeving. Als voorbeelden van belastingwijzigingen met een tegenstrijdig karakter noemt hij het „geknoei” met het forfait voor privé-gebruik van de auto, de film-CV en de pc-privé-regeling.

Doornebal geeft de veranderingen een dikke onvoldoende. „Het dreigt een traditie te worden dat er jaarlijks een pocketuitgave met wijzigingen verschijnt.”

Hij noemt als een ander voorbeeld de maatregelen ten behoeve van chronisch zieken. „Het is nu al zover dat iemand zelfs een extra heffing terug kan krijgen, ook al heeft hij of zij dat geld niet uitgegeven. Zoiets hoort niet thuis in de belastingwetgeving.”

De belastingdeskundige beseft dat bij de loon- en inkomensbelasting altijd sprake zal zijn van een zekere differentiatie naar draagkracht, maar „nu wordt er ingezoomd op de vierkante millimeter.”

Erger vindt hij het dat de elkaar opeenvolgende wijzigingen een sfeer van rechtsongelijkheid oproepen. Ook wordt het steeds moeilijker om de complexe materie nog te begrijpen. Zelfs deskundigen hebben het er moeilijk mee.”

Een ander nadeel komt naar voren bij de uitvoering, met name de verwerking in elektronische programma’s roept problemen op.

Als oorzaak voor de vele wijzigingen ziet de belastingexpert de veranderingen in het gebruik van de belastingsinstrumenten, vormen van inkomenspolitiek en technische reparaties.

Zijn grootste zorg is dat het hele stelsel op termijn instort. „Het is net als met een auto. Als je jaarlijks aan de assen veilt, zakt hij op den duur door zijn wielen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer