Buitenland

Poolse steun voor referendum brokkelt af

Na de afwijzing van de Europese grondwet in referenda in Frankrijk en Nederland, lijkt ook in Polen de steun voor het verdrag weg te vallen.

Buitenlandredactie
8 June 2005 11:49Gewijzigd op 14 November 2020 02:37Leestijd 2 minuten

Volgens een woensdag verschenen peiling van de krant Gazeta Wyborcza is nu 40 procent van de Polen voor de grondwet. Voor de volksraadpleging in Nederland en in Frankrijk was dat nog 60 procent.

Polen houdt in oktober een referendum over de EU-constitutie. President Kwasniewski liet dinsdag echter weten dat hij dat mogelijk uit wil stellen als de komende Europese top (16 en 17 juni) geen duidelijkheid oplevert over het lot van de grondwet na het Franse ”non” en het Nederlandse ”nee”.

Polen moet geen datum voor een referendum kiezen, totdat de EU heeft gesproken over de crisis, aldus het staatshoofd. De kritieke situatie is veroorzaakt door de verwerping van de grondwet door de Franse en de Nederlandse kiezers. Maandag maakte de regering van Groot-Brittannië bekend de voorbereidingen voor een volksraadpleging over het verdrag op te schorten.

Kwasniewski verwacht weinig van de top op 16 en 17 juni. „Op de top besluiten we mogelijk om onszelf enkele maanden extra te geven en opnieuw bijeen te komen als we beter zijn voorbereid.” Op de vraag of Polen op 9 oktober een referendum moet houden over het onderwerp zei hij: „Voor ons is dat een belangrijke vraag. We moeten ons realiseren dat een datum in 2006 niet zo handig is, maar we moeten maar zien.”

Op 9 oktober worden in het land presidentsverkiezingen gehouden. De regering wil op deze datum ook het liefst het referendum over de grondwet houden, omdat ze dan verzekerd is van de opkomst van ten minste 50 procent die nodig is om de volksraadpleging bindend te maken. Recente opiniepeilingen laten zien dat de meeste Polen het verdrag zouden steunen. Polen is sinds vorig jaar mei lid van de Europese Unie.

In Ierland gaat het referendum over de Europese grondwet gewoon door. Dat liet minister van Buitenlandse Zaken Dermot Ahern gisteren weten. Eerder zei de bewindsman nog dat hij twijfelde aan het nut van een volksraadpleging na de Nederlandse en de Franse afwijzing van de constitutie en dat hij een beslissing wilde uitstellen tot na de top op 16 en 17 juni.

Vond je dit artikel nuttig?

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer