Rode Kruis: horeca moet makkelijker voor rolstoelers
Cafés en restaurants moeten toegankelijker worden voor rolstoelgebruikers. Dat vindt het Nederlandse Rode Kruis, dat dinsdag een landelijke actie begon om horeca–exploitanten bewust te maken van problemen waar gehandicapten op stuiten bij café– of restaurantbezoek.
Enkele bekende Nederlanders, onder wie Irene Moors, Ben Cramer en René Shuman, testten met twaalf rolstoelgebruikers, onder wie zanger Koos Alberts, dinsdag een aantal Amsterdamse etablissementen op toegankelijkheid. Een groot deel van de horecagelegenheden haalde een vette onvoldoende. „Als je hier naar de wc wil, moet je zelf een fles meenemen", bromde rolstoeler Nico Pas over café Stevens aan de Geldersekade.
De testresultaten verschijnen op www.iens.nl, een landelijke site van de gelijknamige organisatie die bezoekers restaurants laat beoordelen. Restaurants die het wel goed doen, krijgen een keurmerk. „Als gehandicapten al uit eten gaan, bezoeken ze vaak hetzelfde restaurant waar ze van weten dat ze daar terechtkunnen.“, zegt een woordvoerster van Iens, „Nu kunnen ze een restaurant met zo’n keurmerk op de site uitzoeken”.
Door middel van radiospotjes en interviews wil het Rode Kruis de komende weken ruchtbaarheid geven aan het toegankelijkheidsprobleem voor invaliden. Cees Breedeveld, algemeen directeur van het Rode Kruis, is dolblij dat bekende Nederlanders daaraan mee willen werken. „Mensen vinden dat leuk", zegt Breedeveld. Dat het Rode Kruis de problematiek aankaart, betekent niet dat hij de horeca in een negatief daglicht wil stellen. „Ik kan heel goed begrijpen dat een restauranthouder niet altijd een plek in zijn pand kan vinden voor bijvoorbeeld een extra toilet. Zeker als je in een monumentaal pand zit, kan dat problemen opleveren".
Gehandicapte Frank Suttes uit Castricum test restaurant Dam Plaza, samen met zanger Ben Cramer. Hij heeft geen problemen om het pand aan het Amsterdamse Damrak met zijn rolstoel binnen te komen. „Maar met mijn elektrische rolstoel was het moeilijker geweest omdat die minder goed wendbaar is". Suttes vindt dat het goed gaat met de integratie van gehandicapten met de samenleving. Daar hoort een goede aanpassing bij van openbare gelegenheden. „Het probleem wordt namelijk steeds groter", vindt hij. „Nederland vergrijst namelijk en dan komen er hoe langer hoe meer rolstoelers bij".