Arbeidsinspectie breidt lachgas–onderzoek uit
De Arbeidsinspectie gaat ziekenhuizen uitgebreider controleren op het gebruik van lachgas (Entonox). De inspectiedienst van het ministerie van Sociale Zaken was al van plan om volgend jaar in de operatiekamers van alle ziekenhuizen te controleren of zij risico’s voldoende uitbannen voor werknemers die in aanraking komen met het narcosemiddel, maar dat gaat ook gebeuren in verloskamers en op eerstehulpafdelingen.
Dat heeft een woordvoerster van de Arbeidsinspectie dinsdag gemeld. Volgens de zegsvrouw wordt het onderzoek uitgebreid, omdat is gebleken dat lachgas ook wordt gebruikt bij de eerstehulp en in verloskamers van ziekenhuizen om pijn te verzachten.
Twee verpleegkundigen van het Haagse ziekenhuis Leyenburg zullen zeer binnenkort beslissen of ze een claim indienen tegen hun werkgever. Het gaat om twee van de zes mensen die een gehandicapte baby kregen, nadat zij in Leyenburg Entonox ofwel lachgas hadden binnengekregen tijdens de behandeling van patiënten.
Het narcosemiddel levert vooral risico’s op voor vrouwen die pas zwanger zijn. Zo werd onlangs bekend dat het Haagse ziekenhuis Leyenburg op de afdeling verloskunde het gebruik van lachgas moest stopzetten. Over een periode van tien jaar kregen van de negentien zwangere verpleegkundigen er zes een gehandicapt kind.
Nog dit jaar houdt de Arbeidsinspectie een schriftelijke enquête onder ziekenhuizen of en hoe ze lachgas gebruiken. Op die manier hopen de inspecteurs de risico’s per ziekenhuis beter in beeld te krijgen, voordat zij volgend jaar op controle gaan.
In het lachgas–onderzoek wordt tegelijkertijd in de ziekenhuizen gekeken naar risico’s voor werknemers bij het gebruik van medicijnen tegen kanker. Dat heeft de Arbeidsinspectie ook gedaan bij een soortgelijk onderzoek eind 2002 bij dertig ziekenhuizen. Toen deelde de inspectie waarschuwingen uit voor 228 overtredingen bij het omgaan met narcosegassen en kankerremmende medicijnen.
Nu de Arbeidsinspectie het gebruik van lachgas gaat uitzoeken, zal de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen geen apart onderzoek onder leden doen, zei een woordvoerder.
De vereniging probeert wel een indicatie van het gebruik van het narcosemiddel te krijgen door tien tot vijftien ziekenhuizen te bellen met de vraag hoe ze zijn omgegaan met het advies van de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Die heeft de ziekenhuizen al ruim een half jaar geleden opgeroepen om zeer terughoudend te zijn met lachgas en zo mogelijk helemaal met het gebruik ervan te stoppen. Twee verpleegkundigen van het Haagse ziekenhuis Leyenburg zullen zeer binnenkort beslissen of ze een claim indienen tegen hun werkgever. Het gaat om twee van de zes mensen die een gehandicapte baby kregen, nadat zij in Leyenburg Entonox ofwel lachgas hadden binnengekregen tijdens de behandeling van patiënten.