Ex-premier Kosovo voorlopig vrij
Ex-premier Ramush Haradinaj van Kosovo mag het begin van zijn proces voor het Joegoslavië-tribunaal in vrijheid afwachten. Dit besluit van de rechters in de Haradinaj-zaak heeft de griffie van het VN-hof in Den Haag maandag bekendgemaakt.
De vrijlating is voor 24 uur opgeschort om hoofdaanklaagster Carla Del Ponte de gelegenheid te geven beroep aan te tekenen.
Haradinaj trad eerder dit jaar af als premier nadat de aanklacht tegen hem bekend was geworden. Hij was al een keer voorlopig vrijgelaten om de begrafenis van zijn doodgeschoten broer bij te wonen. Van dat verlof keerde Haradinaj zoals afgesproken terug.
De rechters gaan er dan ook van uit dat Haradinaj voor het begin van zijn proces in de hofstad zal verschijnen. Hij mag in de tussentijd in Kosovo geen openbaar ambt bekleden. Ook moet hij zich verre houden van toekomstige getuigen in zijn zaak. Del Ponte had juist gewaarschuwd voor intimidatie van getuigen, als Haradinaj op vrije voeten komt.
Haradinaj (36) is aangeklaagd wegens moord, verkrachting en andere oorlogsmisdaden in de tijd dat hij een van de leiders was van het UCK, het Kosovo- Bevrijdingsleger van de etnische Albanezen in de Servische provincie. Het UCK vocht tegen leger en politie van president Milosevic, totdat de NAVO in 1999 met bombardementen ingreep. Sindsdien staat Kosovo onder VN- bestuur.
De advocaat van Slobodan Milosevic in Nederlandse rechtszaken, mr. N. Steijnen, is maandag kwaad weggelopen uit een zitting van de Raad van Discipline van de Orde van Advocaten. Steijnen wilde dat de raad onmiddellijk tot behandeling zou overgaan van de klacht van Milosevic tegen Steven Kay, de Britse advocaat die hem tegen zijn wil door het Joegoslavië-tribunaal is opgedrongen. De raad wilde echter vooralsnog alleen praten over zijn bevoegdheid om de zaak in behandeling te nemen.