Economie

Kamer: Geen ingreep in gouden handdruk

De Tweede Kamer wil dat staatssecretaris Wijn van Financiën zijn besluit intrekt om de gouden handdruk van ouderen extra te belasten. De bewindsman moet in ieder geval zijn plannen in de koelkast zetten, zolang er nog niet met de Kamer is gesproken over de toekomst van de Werkloosheidswet en het ontslagrecht.

Redactie politiek
3 June 2005 10:27Gewijzigd op 14 November 2020 02:37

Een meerderheid van CDA en PvdA heeft dat Wijn donderdag schriftelijk laten weten. De staatssecretaris voelt er volgens zijn woordvoerder echter weinig voor om zijn besluit in te trekken of aan te houden. Er zou slechts sprake zijn van een technische uitwerking van beleid waarmee de Kamer eind vorig jaar al heeft ingestemd.

Wel wil de staatssecretaris graag de Tweede Kamer komen uitleggen dat er sprake is van een misverstand. „Dit is allemaal een storm in een glas water”, aldus zijn zegsman. Eerder deze week hekelden werkgevers en de vakbeweging de extra belasting op ontslagvergoedingen voor 55-plussers.

Als de gouden handdruk samen met uitkeringen als de WW meer dan 70 procent van het laatstverdiende salaris bedraagt, betaalt de werkgever over het meerdere een extra heffing van 26 procent. Wijn wil met het besluit voorkomen dat werkgevers de gouden handdruk als verkapte VUT-regeling voor ouderen gebruiken.

De sociale partners in de Stichting van de Arbeid stuurden donderdag een brief met „ernstige bezwaren” naar de Tweede Kamer. Zij vrezen dat noodzakelijke reorganisaties moeilijker worden en dat ouderen onterecht worden beperkt. Volgens de sociale partners is de gouden handdruk een schadevergoeding en moet zowel oud als jong zelf uitmaken of ze deze gebruiken als vervangend inkomen.

Volgens de woordvoerder van Wijn zijn de gevolgen lang niet zo groot als werkgevers, vakbeweging en de Tweede Kamer denken. Hij wijst erop dat de heffing niet geldt als de werkgever kan aantonen dat ontslagen het gevolg zijn van een reorganisatie. Bovendien moet een 55-plusser volgens de zegsman wel een heel groot bedrag meekrijgen, wil de Belastingdienst op het moment van toekennen de extra heffing opleggen. Iemand van 55 jaar met een jaarsalaris van 50.000 euro en vier jaar aan opgebouwde WW-rechten mag volgens de woordvoerder in totaal circa 280.000 euro ontvangen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer