Economie

LTO: Suikerbeleid ramp voor telers

Wanneer eurocommissaris Fischer Boel (Landbouw) vasthoudt aan haar suikerplannen, zullen de inkomens van de Nederlandse suikerbietentelers dalen met 25 tot 30 procent. Dat becijfert het Landbouw Economisch Instituut (LEI).

Redactie economie
3 June 2005 10:08Gewijzigd op 14 November 2020 02:37

Landbouworganisatie LTO maakte de cijfers donderdag bekend op het symposium ”Landbouw in Europa 2010”. Boeren en fabrikanten maken zich grote zorgen over de hervormingen van het Europese suikerbeleid, die volgend jaar al hun beslag moeten krijgen. Beide partijen grepen de bijeenkomst aan om de eurocommissaris die hierbij aanwezig was, te doordringen van de ingrijpende gevolgen van haar voorstel.

LTO-bestuurder A. Maarsingh zei dat de bietenteelt in Nederland „onrendabel” zal worden en de gehele sector zal „sneuvelen.” Hij voorspelde een „boerenopstand” in heel Europa. J. van Campen van suikerindustrie Cosun noemde tijdens het symposium de opkoopregeling die aan de voorstellen is toegevoegd, een lichtpuntje. Maar de opeenstapeling van overige maatregelen (prijsdaling, een compensatie van slechts 60 procent, het loslaten van de interventieprijs en geen maatregelen om het aanbod in de Europese Unie te beheersen) is volgens hem „ronduit een ramp.”

Inclusief de voorgestelde verlaging van de verwerkingsmarge voor de industrie becijferde hij een daling van de bietenprijs van 50 tot 60 procent. Van Campen: „Het laat zich raden welke gevolgen dit pakket binnen een paar jaar zal hebben voor de hele suikerindustrie.”

Maarsingh noemde het tegenover EU-commissaris Fischer Boel -in de Europese Commissie verantwoordelijk voor landbouw en plattelandsbeleid- schrijnend dat er geen enkel voorstel ligt om het evenwicht van vraag en aanbod te reguleren. Hierdoor dreigt de Europese markt overspoeld te worden door suiker uit landen als Brazilië. De 49 minst ontwikkelde landen krijgen als gevolg van de EU-voorstellen geen kans om te investeren en voor een zo lage prijs te produceren. De suikerketen benutte de gelegenheid om aan de eurocommissaris een alternatief plan aan te bieden. Kern ervan is een beheersing van het aanbod op de EU-markt, een prijsdaling die niet verder gaat dan de WTO eist en vrijwillige afspraken over de te exporteren hoeveelheid suiker door de minst ontwikkelde landen met een daaraan gekoppelde prijsgarantie. Ook dit plan voorziet in een onmiddellijke beëindiging van de gesubsidieerde export van suiker naar de wereldmarkt.

Voorzitter G. Doornbos van LTO deed tijdens het symposium een dringend beroep op de eurocommissaris de voorstellen te wijzigen. Fischer Boel wilde niet ingaan op de suikervoorstellen totdat ze op 22 juni officieel gepresenteerd zijn. Een nieuw suikerbeleid is volgens haar nodig omdat de huidige hoge Europese prijzen „niet handhaafbaar” zijn. „Als we niets doen, voorspel ik een langzame en pijnlijke dood voor de Europese suikerindustrie. Ik voorzie wel een redelijk goede suikerproductie in deze regio”, was alles wat de eurocommissaris erover kwijt wilde.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer