Massaal nee Europese grondwet
Nederland heeft woensdag met een overweldigende en veel grotere meerderheid dan verwacht nee gezegd tegen de Europese grondwet. Met een tegenstem van 63 procent is de afwijzing ook een stuk groter dan in Frankrijk, waar 55 procent van de bevolking de grondwet afwees. De opkomst lag met 62 procent ook een stuk hoger dan was verwacht.
Door de hoge opkomst kan de Tweede Kamer de uitslag ook niet meer negeren. Een meerderheid van CDA en PvdA had vooraf al aangegeven dat zij de uitslag zullen respecteren als minstens 30 procent van de kiezers zou komen opdagen. VVD, D66, GroenLinks, SP en LPF hanteerden vooraf helemaal geen drempels. Bij de Europese verkiezingen van vorig jaar kwam nog 39,1 procent van de kiezers opdagen.
Het CDA toonde zich bij monde van vice–fractieleider Verburg blij met de hoge opkomst, maar teleurgesteld over de uitslag. „Ik begrijp een aantal argumenten van de tegenstemmers wel, maar het is jammer dat we nu niet verder kunnen met de grondwet".
Partijvoorzitter Koole van de PvdA noemde de opkomst „een feest voor de democratie". De duidelijke uitslag geeft volgens hem de politiek de opdracht „een debat aan te gaan met de kiezer over de richting die we op moeten met de Europese Unie".
Vokgens VVD–Kamerlid Van Baalen is de uitslag „geen stem van groot vertrouwen". De liberalen zullen de uitspraak van de kiezer volgen. „Ze willen de grondwet. Dat gaat niet gebeuren".
Ook D66–leider Dittrich vindt dat het kabinet het voorstel voor de grondwet moet intrekken. Hij is wel „apetrots" op de hoge opkomst. Het neekamp moet volgens hem nu antwoord geven op de vraag hoe het verder moet met Europa.
De grootste tegenstander van de grondwet, het onafhankelijke Kamerlid Geert Wilders, stelde in een eerste reactie „trots te zijn op de Nederlandse bevolking". „Het zou het kabinet ook sieren als deze de eer aan zichzelf zou houden". Bij een spoeddebat over de uitslag van het referendum donderdag wil Wilders een motie van wantrouwen tegen het kabinet indienen.
Senator Kox van de SP, die ook fel campagne heeft gevoerd tegen de grondwet, noemde de uitslag „buitengewoon indrukwekkend". Volgens hem heeft de kiezer „nee tegen een gekke grondwet" gezegd.