Economie

EZ komt met nieuw subsidiebeleid

Het ministerie van Economische Zaken gaat de verstrekking van subsidies aan bedrijven op een geheel nieuwe leest schoeien. Minister Brinkhorst en staatssecretaris Van Gennip maken een einde aan de ondoorzichtigheid en versnippering van alle regelingen.

Redactie politiek
31 May 2005 09:31Gewijzigd op 14 November 2020 02:36

In totaal besteedt het ministerie van Economische Zaken jaarlijks een bedrag van 750 miljoen euro aan subsidies. De invoering van het nieuwe beleid gaat meteen gepaard met ombuigingen van 120 miljoen euro. De helft daarvan (60 miljoen euro) wordt uitgetrokken om de verlaging van de vennootschapsbelasting te bekostigen.

Nog eens 40 miljoen euro wordt vrijgemaakt om garanties en kredieten te verstrekken in plaats van te subsidiëren. Ten slotte wordt voor 20 miljoen aan regelingen direct geschrapt.

Op dit moment kent Economische Zaken 26 uiteenlopende instrumenten om subsidies te verstrekken. In de plaats daarvan komen „zeven overzichtelijke regelingen”, zo staat te lezen in de nota ”Sterke basis voor topprestaties. Vernieuwde EZ-instrumenten voor ondernemers”. Het gaat daarbij vooral om regelingen die innovatie stimuleren.

PvdA-fractiespecialist Van Dam reageert blij verrast dat Brinkhorst en Van Gennip „eindelijk luisteren naar de Kamer.” Maar hij vindt het wel jammer dat zij bezuinigen op kenniseconomie, juist het stokpaardje van minister Brinkhorst en zijn partij, D66.

Brinkhorst spreekt over een „breuk met het verleden.” Hij wil niet mondjesmaat „aan iedereen te weinig subsidie geven”, maar ondernemingen met goede kansen prikkelen om die te grijpen. „We gaan niet op de stoel van de markt zitten”, zo liet CDA-staatssecretaris Van Gennip maandag weten.

De bewindslieden willen het geld „gerichter inzetten, en in overleg met het bedrijfsleven komen tot meer maatwerk voor ondernemers.” De bestaande subsidieregelingen worden gestroomlijnd. Bovendien komt er één bedrijvenloket, waar de voorlichting van de organisaties die de subsidieregelingen uitvoeren, wordt gebundeld. Dit moet gepaard gaan met minder administratieve rompslomp en dus minder kosten voor de bedrijven.

MKB-Nederland is in grote lijnen positief over de „herijking”, omdat ondernemers niet langer voor iedere volgende stap opnieuw subsidie hoeven aan te vragen. Bovendien komt er meer eenheid tussen de regelingen en staat de vraag van de ondernemer meer centraal.

De organisatie van kleine en middelgrote ondernemingen ziet met lede ogen subsidie sneuvelen door bezuiniging. Niettemin vindt MKB-Nederland dat de herijking niet beperkt moet blijven tot Economische Zaken, maar moet worden uitgebreid naar de subsidies die het ministerie van OCW verstrekt voor het ontwikkelen en toepassen van kennis.

Brinkhorst en Van Gennip trekken voor de uitvoering van de modernisering van hun subsidiebeleid in totaal drie jaar uit.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer