Politie voert hardste acties ooit
De politie in Nederland gaat massaal en doorlopend actie voeren tegen de dreigende verslechteringen van de arbeidsvoorwaarden.
Uit de gesprekken met werkgever minister Remkes van Binnenlandse Zaken is duidelijk geworden dat de situatie voor de politiemensen ingrijpend achteruit gaat, menen de politiebonden.
Die achteruitgang is nog veel erger dan in het sociaal akkoord dat dit najaar is afgesproken, stellen ze vast. Vanaf 8 juni zal de politie daarom acties voeren met een „confronterend karakter". Gezien de zware gevolgen voor de medewerkers van de politie wordt de ’ludieke’ fase overgeslagen.
„De acties zullen pas stoppen als minister Remkes door de bocht is. De politie is nog nooit tot zo’n zware actievorm overgegaan", benadrukt ACP-voorzitter G. van de Kamp namens de vakorganisaties ACP, NPB en VMHP. „De politie kan niet normaal meer werken", licht hij de vergaande protesten toe. „We kiezen een actievorm die past bij de zwaarte van de problemen. Daarbij hebben we inspiratie opgedaan bij succesvolle protesten in Georgië en in Oekraïne".
De eerst actie is een massale protestdemonstratie op woensdag 8 juni in Goes. „Tijdens een bijeenkomst van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten gaan wij Remkes duidelijk maken, dat zijn politiemensen deze verslechteringen niet pikken", schrijven de bonden in een verklaring. Vervolgens begint op 12 juni de zogenoemde ’blauwe belegering’ van het ministerie van Binnenlandse Zaken in Den Haag.
„Het is de bedoeling dat vanaf dat weekeinde 24 uur per dag een wisselende hoeveelheid politiemensen voor het ministerie gaat posten en op andere wijze nadrukkelijk in Den Haag aanwezig zijn om het beleid van Remkes aan de kaak te stellen", verduidelijkt Van de Kamp. „Het gaat hierbij om een estafetteactie die dag en nacht doorgaat, iets dat in Nederland nog niet eerder op deze schaal is voorgekomen. De actievoerende politiemensen worden drie keer per dag ververst door een nieuwe ploeg collega’s. We stoppen pas als Remkes aan onze eisen tegemoet wil komen".
De actievoerende politiemensen zullen iedere dag opvallende activiteiten ontplooien. „We laten voortdurend zien dat we er zijn", vertelt Van de Kamp. „Het maakt de collega’s niet meer uit dat zo’n enorme actie eventueel het imago van de politie schaadt. De maat is vol".
De acties richten zich tegen minister Remkes en andere politici. Toch kan ook het publiek ermee te maken krijgen. Zo is bedacht dat politiepersoneel bijvoorbeeld gaat vergaderen tijdens grote evenementen. Daardoor is de kans groot dat burgemeesters uit veiligheidsoverwegingen een dergelijk evenement op het laatste moment moeten afblazen. De noodhulp blijft in de actieperiode altijd gegarandeerd, benadrukken de politiebonden.
In april gaf minister Remkes van Binnenlandse Zaken aan dat hij het CAO-overleg voor de politie nog niet wilde heropenen. Daarmee kreeg hij ACP, NPB en VMHP op hun achterste benen. „De afgelopen jaren hebben alle politiekorpsen hun prestatiecontracten gehaald. Daar hebben alle medewerkers zich tot het uiterste voor ingespannen. Maar als werkgever wil de minister daar helemaal niets tegenoverstellen", stellen de bonden vast.
De politievakorganisaties concluderen dat het sociaal akkoord voor de politiesector al grote negatieve gevolgen heeft gehad. Uit het feit dat Remkes de onderhandelingen over een nieuwe CAO niet wil hervatten, constateren de bonden dat de recente bezuinigingen kennelijk nog niet voldoende zijn geweest.
Van de Kamp: „Dat werken bij de politie een zwaar en risicovol beroep is, hoeft geen betoog. Daarom moeten de regelingen op het gebied van dienstongevallen en beroepsziekten ongewijzigd blijven. De minister wil een slechtere voorziening. Daarmee worden de gevolgen van het politiewerk meer dan nu het risico van de politiewerknemer".
Ook wil Remkes nog de recent overeengekomen prepensioenregeling „aanzienlijk verslechteren", constateren de vakorganisaties. De ontstane situatie is „onaanvaardbaar".