Top Noord–Afrikaanse landen weer afgelast
Een belangrijke topontmoeting van Noord–Afrikaanse leiders is dinsdag plotseling afgelast. Het is volgens betrokkenen onbekend wanneer de conferentie van de Unie van de Arabische Maghreb (UMA) wel wordt gehouden. Het had de eerste UMA–top sinds april 1994 moeten worden.
De unie, waarin Algerije, Libië, Marokko, Mauritanië en Tunesië verenigd zijn, zou donderdag plaatsvinden in de Libische hoofdstad Tripoli. De Marokkaanse koning Mohammed VI heeft echter afgezegd vanwege een al drie decennia durend conflict met buurland Algerije over de Westelijke Sahara. Er komt een nieuwe top als „ideeën zijn gerijpt en een bijeenkomst zonder problemen kan worden gehouden", aldus de Mauritaanse minister Mohamed Vall Ould Bellal.
De vijf Noord–Afrikaanse landen hebben voortdurend problemen om met elkaar aan tafel te komen. De statuten van de unie stellen uitdrukkelijk dat alle partijen aanwezig dienen te zijn en dat blijkt jaarlijks een onmogelijke opgave.
De betrokken landen richtten de unie in 1989 op met grote plannen tot integratie. Daar is door de talrijke onderlinge ruzies nog niets van terechtgekomen. Onder meer de Mauritaanse stap om diplomatieke betrekkingen met Israël aan te knopen en de kwestie–Westelijke Sahara leidden tot verdeeldheid.
De Westelijke Sahara vormt al dertig jaar een breekpunt tussen Marokko en buurland Algerije. Toen kolonisator Spanje zich in 1976 uit het woestijnland terugtrok, viel Marokko het gebied binnen. Rabat raakte slaags met de bevrijdingsbeweging Polisario die ijvert voor onafhankelijkheid van de Westelijke Sahara. De organisatie wordt gesteund door Algerije.