Studenten genummerd voor de rechter
De politierechter in Amsterdam heeft vrijdag tientallen studenten die op 28 februari het Maagdenhuis, het bestuurscentrum van de Universiteit van Amsterdam, hebben bezet een boete opgelegd. Alle ruim dertig bezetters moeten 25 euro betalen of een dag de gevangenis in.
Het leek wel een bingowedstrijd vrijdag in de rechtbank in Amsterdam. Tientallen studenten die op 28 februari het Maagdenhuis bezetten, verschenen allemaal anoniem onder nummer bij de politierechter. Voor aanvang van de zitting moesten de verdachten hun nummer op een bordje schrijven, zodat de rechter voorzover mogelijk nog een beetje kon zien wie wie was.
Waar het in de rechtszaal normaal gesproken meestal een serieuze bedoening is, maakten de studenten er vrijdag af en toe een lacherig geheel van. Vanaf de publieke tribune maakten sympathisanten gebaren naar hun vrienden in de overvolle beklaagdenbankjes en lieten ze regelmatig van zich horen met luid geklap en gejoel.
Bij de officier van justitie kon er geen lachje af. Hij hield voet bij stuk en drong er bij de rechter op aan de verdachten een boete op te leggen van 150 euro, 25 euro hoger dan de transactie die de bezetters eerder links hadden laten liggen.
Het openbaar ministerie OM beschuldigt de jongeren van huisvredebreuk. De bezetters gingen bovendien niet in op vorderingen van de politie om het Maagdenhuis te verlaten, waarna ze uiteindelijk alle 141 zijn opgepakt.
De rechter ging niet mee met de verweren van de advocaten van de studenten en achtte alle door de officier van justitie ten laste gelegde feiten bewezen.
De verdachten ontkenden dat ze op de hoogte waren van het feit dat ze het Maagdenhuis moesten verlaten. Ze maken zich boos dat de politie hen uiteindelijk zo hardhandig heeft aangepakt. Opnieuw klonken vrijdag heftige verhalen over wat de studenten hebben meegemaakt. Zo zouden sommigen van hen urenlang geboeid in een kooi buiten het politiebureau hebben doorgebracht, waar het op dat moment 6 graden vroor en sneeuwde. Ook zou de politie hebben gedreigd enkele gearresteerde bezetters van de trappen te gooien. Binnenkort verschijnt alles in een heus zwartboek dat de bezetters hebben opgesteld.
De advocaten van de verdachten nemen het hardhandig optreden van de politie zwaar op en pleitten voor vrijspraak van hun cliënten. Het feit dat de politierechter in maart en april al twee bezetters heeft veroordeeld, stemde hen niet pessimistisch. Ze wilden dat het OM niet-ontvankelijk wordt verklaard, omdat het de studenten te snel en te lichtvaardig zou hebben vervolgd. Staatssecretaris Rutte van Onderwijs zou immers zelf in een televisie-uitzending van de actualiteitenrubriek Netwerk hebben opgeroepen tot bezetting.
Voor de rechtbank moesten vrijdag ruim dertig verdachten verschijnen. In eerste instantie stonden er 110 gepland, één student per drie minuten. Toen bleek dat dit toch een te krap tijdsbestek was, werd besloten dat de rest een andere keer moet voorkomen.
De in totaal 141 studenten bezetten op maandagavond 28 februari het Maagdenhuis, uit protest tegen het beleid van staatssecretaris Rutte. Hun doel was net zo lang in het bestuurscentrum van de Universiteit van Amsterdam te blijven totdat hun eisen waren ingewilligd. Dezelfde avond maakte de politie een einde aan de actie, in opdracht van het bestuur van de universiteit.