Binnenland

Groot Rotterdams debat vervolg op islam-discussie

De gemeenteraad van Rotterdam heeft het college donderdag opgedragen als vervolg op gehouden islamdebatten jaarlijks een groot Rotterdams debat te houden. Ook willen de partijen dat het debat doorgaat op kleine schaal in wijken en op scholen.

ANP
20 May 2005 06:51Gewijzigd op 14 November 2020 02:34

Burgemeester en wethouders komen nog voor de zomervakantie met het plan om de dit jaar gehouden discussie-bijeenkomsten over islam en integratie een vervolg te geven. Ze beslissen dan onder meer of de eerder aangekondigde internationale conferentie wel wenselijk is.

Wethouder Geluk (Integratie) kondigde aan dat het college zal doorgaan met de dialoog en het bespreekbaar maken van ’moeilijke’ onderwerpen. Met de tijdens de debatten aangedragen suggesties worden dat de contouren van het integratiebeleid, aldus Geluk.

„Een beetje mosterd na de maaltijd", noemde de PvdA de discussie donderdag. „In de drie jaar dat we hier nu bezig zijn, is er nog nooit zo’n rustig debat over de islam geweest". Alle partijen gaven aan dat ze blij waren dat de bijeenkomsten over islam en integratie waren gehouden. Toch zitten ze met vragen.

Bijvoorbeeld of Rotterdammers elkaar nu in de ogen kijken en niet meer met de ruggen naar elkaar staan. Of mensen van mening zijn veranderd of alleen hun zegje hebben gedaan en vooral hoe het nu verder moet. Leefbaar Rotterdam wees daarbij op de houding van allochtone jongeren die niet bereid leken de hand in eigen boezem te steken en vooral de schuld aan de samenleving gaven.

De gemeenteraad is tevreden over de grote groep Marokkaanse jongeren die hun zegje deden op de avonden. Aangezien integratie niet van één kant kan komen, werd de inbreng van Nederlanders gemist. „Er is angst in de stad en die bange mensen waren er niet. Dat moet je wel constateren", aldus de PvdA, die tevens stelt: „Als autochtonen het laten afweten, schiet het debat zijn doel vorbij".

Leefbaar Rotterdam verweet dat de organisatie van de debatreeks. „Twee weken voor het einde, vroegen ze ons of wij nog Nederlanders met onderbuikgevoelens wisten". Michiel Smit, die met zijn partij NieuwRechts wil meedoen aan de landelijke verkiezingen, kreeg dezelfde vraag voorgelegd.

Burgemeester en wethouders richten zich in de nog te maken vervolgplannen nadrukkelijk op autochtonen. „Ik weet nog niet hoe we het gaan aanpakken, maar die groep vergeten we zeker niet".

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer