Vakbonden schrikken van sanering bij verzekeraar
De vakbonden hebben donderdag geschrokken gereageerd op de aanstaande reorganisatie bij verzekeraar Nationale Nederlanden. Bestuurder R. Schuurman van De Unie sprak van „een zwarte dag voor het bedrijf". De bonden maken zich vooral zorgen over de omvang van de ontslagronde.
„We wisten dat er iets aan zat te komen, maar duizend volledige banen vinden wij wel erg veel", aldus bestuurder L. Vlek van FNV Bondgenoten. Hij wijst erop dat naast de vaste arbeidsplaatsen ook het werk van honderden externe krachten wordt geschrapt.
„Dit wordt een hele moeilijke klus. Wij stellen ons op het standpunt dat niemand zonder werk de poort uitgaat", kondigde FNV–bestuurder Vlek. Zijn collega van De Unie rekent eveneens op stevige onderhandelingen over de reorganisatie bij de verzekeraar.
De vakbonden merken de gevolgen van de machtswisseling vorig jaar bij ING, het moederconcern van Nationale Nederlanden. De nieuwe bestuursvoorzitter M. Tilmant volgt een hardere lijn dan zijn voorganger E. Kist, die zich meer schikte in een overlegcultuur. Schuurman: „De nieuwe wind die vanuit het hoofdkantoor in Amsterdam waait, wordt nu duidelijk voelbaar".
De onderhandelingen over de ingreep bij Nationale Nederlanden zullen voor de vakbonden de eerste confrontatie vormen in een lange strijd met moederconcern ING. De bankverzekeraar werkt ook aan plannen om werk te verplaatsen naar landen waar de lonen lager liggen. De vakbonden verwachten dat hierdoor duizenden banen verdwijnen in Nederland en België. Daarnaast zitten de onderhandelingen over een nieuwe CAO in Nederland nog altijd vast.
De Unie–bestuurder Schuurman noemt het wrang dat ING 75 miljoen euro opzij legt voor vertrekregelingen bij Nationale Nederlanden, terwijl de reorganisatie al vrij snel honderden miljoenen aan besparingen moet opleveren. „Ik vind dat je zo niet met mensen kan omgaan".
„Het zijn wel de mensen die ING groot hebben gemaakt", voegde Vlek van FNV Bondgenoten daar aan toe. Hij vindt dat het moederconcern de winsten van Nationale Nederlanden onvoldoende in de verzekeraar heeft geïnvesteerd. „Die werden gebruikt om in het buitenland te kunnen groeien".