Binnenland

College Groningen wil duiven afmaken

Burgemeester en Wethouders van Groningen blijven voorstander van het afmaken van Groningse stadsduiven, om overlast door de vogels tegen te gaan.

ANP
12 May 2005 08:57Gewijzigd op 14 November 2020 02:32

Het college adviseert de gemeenteraad om de uitkomsten van twee recente onderzoeken in de wind te slaan. Dit maakte het college woensdag bekend.

Volgens de resultaten van een onderzoek door Stichting Monumentenzorg bestaat de beste bestrijding van het duivenprobleem uit een voederverbod, gecombineerd met opvang van de vogels in duiventillen in de stad. Een onderzoek door Stichting Onafhankelijk Vogelonderzoek Nederland (Sovon) in opdracht van de Groningse gemeenteraad leverde begin deze maand dezelfde aanbevelingen op.

Het Groningse college vindt het voederverbod een goed idee, maar dan in combinatie met het afmaken van duiven op bepaalde plekken in de stad. Het college raadt de gemeenteraad af om „duiventillen tot gemeentelijke verantwoordelijkheid” te maken. Burgemeester en Wethouders verwachten dat de investeringen die daarmee gemoeid zijn, zouden kunnen oplopen tot 400.000 euro en ze vinden dat te duur. Ook noemt het college de aanschaf van duiventillen „juridisch riskant.” Ze zijn bang dat de gemeente aangeklaagd zal worden voor de schade en overlast die de duiven veroorzaken.

H. Verweij van de Stadsduiven Werkgroep, die al sinds jaar en dag protesteert tegen het Groningse duivenbeleid, noemt het voorstel van het college van B en W „belachelijk.” „We krijgen nu van alle kanten gelijk in de vorm van onderzoeksuitslagen”, aldus Verweij. „Alsnog blijft de gemeente zo onwillig dat ze de aanbevelingen in de wind slaat.” Toch heeft hij goede hoop dat er duiventillen komen in de binnenstad van Groningen. „Het lijkt me heel gek als de gemeenteraad instemt met het voorstel van het college.”

Vooralsnog bestaat het Groningse duivenbeleid uit het ontoegankelijk maken van broedplekken. Voorheen was het normaal om de duiven te vangen en af te maken. In 2003 werden nog tientallen duiven gevangen en vergast. Dat kwam in het nieuws, omdat Groningen daar destijds geen vergunning voor had aangevraagd. Door een recente aanpassing van de Flora- en faunawet is voor het vangen van stadsduiven geen vergunning meer nodig.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer