Meer Nederlandse politiemensen naar Antillen
De Antillen krijgen meer Nederlandse rechercheurs en agenten dan in december was afgesproken. Ook blijven ze langer dan oorspronkelijk de bedoeling was. Dat is minister Pechtold van Koninkrijksrelaties maandag op Curac_ao overeengekomen met onder anderen de Antilliaanse premier Ys en minister van Justitie Dick.
Pechtolds voorganger De Graaf beloofde in december nog veertig politiemensen te sturen om de Antillen te helpen bij de bestrijding van criminaliteit. Met ongeveer vijftig moordzaken en honderden overvallen is die in 2004 op Curac_ao tot ongekende hoogte gestegen.
Inmiddels is afgesproken dat 53 rechercheurs en agenten tijdelijk naar de Antillen verhuizen. Hun verblijfstermijn van een jaar is opgerekt tot drie jaar, tot grote vreugde van Dick. „Eer mensen gesettled zijn zouden ze anders alweer kunnen beginnen met inpakken om terug te gaan", zei hij.
Hoewel De Graaf in februari reeds zei mensen te kunnen sturen, is dat nog niet gebeurd. Het lijkt ook nog wel even te gaan duren, voordat de eerste op het vliegveld stapt. „We hebben inmiddels afgesproken niet meer op de hele groep te wachten. Zodra de eerste mensen gevonden zijn kunnen ze komen", aldus Dick.
Ook over de door Nederland beloofde hulp bij grensbewaking op vliegvelden zijn verdere afspraken gemaakt. Zo willen de Nederlandse douaniers tijdens hun verblijf in de Caribben in hun eigen uniform blijven werken. Hoewel bij de Antilliaanse douane rechercheurs in burger werken om zo onherkenbaar mogelijk te blijven, hebben de Antillen hier geen bezwaar meer tegen. Hiervoor wordt een proefperiode van drie maanden in acht genomen.
De Antillen hebben nogmaals toegezegd op korte termijn 150 extra cellen te bouwen. Volgens Dick moeten ze over ongeveer anderhalve maand gereed zijn.
Pechtold is deze week op werkbezoek op de vijf eilanden van de Nederlandse Antillen en op Aruba. Hij bezocht maandag onverwacht de Bon Futuro–gevangenis op Curac_ao. Daar kreeg hij een rondleiding van interim–directeur Andrea. Vrijdag vliegt de bewindsman terug naar Nederland.