Buitenland

’Geheime plannen voor nieuwe Britse kerncentrales”

De Britse regering is van plan te beginnen met een omvangrijk programma voor het bouwen van kerncentrales. Dat blijkt uit een vertrouwelijk stuk waaruit de zondagskrant The Observer citeerde.

ANP
9 May 2005 06:44Gewijzigd op 14 November 2020 02:31

De blik is vooral op kernenergie gericht omdat die volgens de regering een sleutelrol speelt bij het terugdringen van de uitstoot van kooldioxide. Kerncentrales produceren geen CO2.

De 46 pagina’s tellende notitie voor de nieuwe ministers is geschreven door de directeur-generaal voor energiepolitiek op het nieuwe ministerie van Productiviteit, Energie en Industrie. Die meldt dat de doelstellingen voor het verminderen van broeikasgassen en voor de toename van het gebruik van groene stroom vrijwel zeker niet gehaald worden. De afgelopen jaren is de uitstoot van CO2 juist toegenomen.

Daarom zouden dringend besluiten genomen moeten worden voor nieuwe kerncentrales. In het stuk staat het advies dat het ’in het algemeen gemakkelijker is vorderingen te maken met controversiële onderwerpen als er net een nieuw parlement zit’.

Groot-Brittannië heeft momenteel twaalf kerncentrales, die samen 20 procent van de energievoorziening voor hun rekening nemen. Als er geen nieuwe gebouwd worden, zijn dat er in 2020 nog maar drie, goed voor 7 procent. De andere centrales zijn dan wegens ouderdom gesloten. Een mogelijkheid is volgens de notitie ook nog de levensduur van nu nog in werking zijnde centrales te verlengen.

Na 2008 bestaat het risico dat er tekorten aan energie ontstaan omdat in dat jaar een aantal kernreactoren gaat sluiten, waardoor het land afhankelijk kan worden van gasimport.

De opsteller van de notitie benadrukt dat er snel besluiten moeten worden genomen omdat het ongeveer tien jaar duurt voor een kerncentrale operationeel kan zijn. Bovendien moeten er ook nog wat hordes genomen worden, zoals het vergroten van het maatschappelijk draagvlak voor kernenergie, oplossen van het probleem van nucleair afval en investeerders zoeken. Deskundigen vertelden aan de krant dat er zeker tien nieuwe centrales gebouwd moeten worden om de kosten per centrale binnen de perken te houden.

De nieuwe minister van Productiviteit, Energie en Industrie, Alan Johnson, gaat het stuk al snel aan Tony Blair voorleggen, meldde de krant The Independent zondag. Binnen het nieuwe kabinet zijn vice-premier Gordon Brown en minister van Milieubescherming Margaret Beckett tegenstander van kernenergie. Brown hikt vooral aan tegen de enorm hoge kosten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer