Economie

Faillissement van Landis Nederland feit

De Nederlandse activiteiten van automatiseerder Landis zijn maandag failliet verklaard. Het gaat om de Landis ICT Group. De buitenlandse activiteiten vallen buiten het faillissement. Bij het faillissement zijn circa 1100 werknemers betrokken, meldt tijdelijk bestuurder C. van Steijn.

ANP
7 May 2002 07:43Gewijzigd op 13 November 2020 23:33

Landis vroeg onlangs uitstel van betaling aan, omdat banken hun lening van 146 miljoen euro terugeisen. Dit weekend is besloten het faillissement aan te vragen. In de huidige situatie zou er te weinig geld binnenkomen voor een herstructurering op eigen kracht. Zo bleken de vorderingen op klanten minder waard dan eerder gedacht.

Landis probeert nu het bedrijf in delen van de hand te doen. „We praten met partijen die onderdelen van Landis willen overnemen. Het faillissement maakt het makkelijker om niet alle werknemers over te hoeven nemen”, stelt Van Steijn. Hij hoopt dat het verkoopproces door het faillissement in een stroomversnelling raakt.

In elk geval is er belangstelling voor de divisie Network Services, die zich bezighoudt met de bouw en het onderhoud van telefoonverbindingen voor telecombedrijven, zegt Van Steijn.

Een van die geïnteresseerden blijkt technisch dienstverlener Imtech. „We hebben onze interesse in onderdeeltjes Landis kenbaar gemaakt”, bevestigt een woordvoerder van Imtech. Het bedrijf is niet geïnteresseerd in de meerderheid van Landis, maar wil „de krenten uit de pap.”

Landis begon al eerder met het afstoten van bedrijfsonderdelen. Zo werd onlangs adviesdochter Citee verkocht aan het zittende management. Verder gaan de distributieactiviteiten naar Westcon Group, een dochter van het Zuid-Afrikaanse Datatec. Overigens is de overname nog niet 100 procent zeker. Er is nog niet aan alle eisen voldaan.

De gelden die Landis nog van klanten te goed heeft en de voorraden van deze tak vallen buiten de overeenkomst. De waarde van de voorraden en de tegoeden raamt Landis op 75 miljoen euro. Nu blijkt dus dat er veel minder terugkomt. „Onze buitenlandse dochters moeten eerst hun eigen crediteuren voldoen”, vertelt Van Steijn. Hij begint de komende dagen aan een rondgang langs de buitenlandse vestigingen, die buiten het faillissement zijn gehouden. Van Steijn bekijkt per vestiging wat de overlevingskans is.

De vakbonden reageerden maandag geschokt op het faillissement. Zij spraken donderdag nog met de directie en bewindvoerders van Landis. „Ik had op zo’n korte termijn geen faillissement verwacht”, zegt bestuurder J. Veenhuizen van FNV Bondgenoten.

Datzelfde geldt voor zijn collega-bestuurder van de Dienstenbond CNV, A. Kasper. „Vorige week kreeg ik nog de indruk dat ze nog hoopvol waren, hoewel ze wel degelijk met een faillissement rekening hielden.”

De vakbonden hopen dat er kopers gevonden kunnen worden voor onderdelen van Landis ICT Group. „Op die manier kan zo veel mogelijk werkgelegenheid behouden blijven”, zegt Veenhuizen. Volgens Van Steijn kost het faillissement van Landis zeker banen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer