„Samen tegen de tirannie”
Circa 1700 Canadese oorlogsveteranen hebben dinsdag in Groesbeek de Canadese slachtoffers van de bevrijding van Nederland herdacht.

Bob Demone maakt een foto van het graf van soldaat E. W. Dignan. „Ik ken zijn moeder”, vertelt hij terwijl zijn ogen vol tranen schieten. Demone is 84 jaar en sinds de Tweede Wereldoorlog voor de derde keer in Nederland. „En waarschijnlijk voor de laatste keer.”
Nederland voelt als een warm bad, vindt de Canadese veteraan uit Nova Scotia. „Kinderen van 5 jaar hier weten meer van ons dan onze eigen kinderen.”
De gouverneur-generaal van Canada, Adrienne Clarkson, koningin Beatrix, prinses Margriet, Pieter van Vollenhoven en enkele duizenden belangstellenden woonden de plechtigheid op de Canadese erebegraafplaats bij.
De herdenking was georganiseerd door de Canadese regering en het Nationaal Comité Thank You Canada and Allied Forces. Tijdens de plechtigheid werd gebeden en legden de hoogwaardigheidsbekleders kransen. De volksliederen van Nederland en Canada werden gespeeld en meegezongen. Op de erebegraafplaats liggen ruim 2300 -voornamelijk Canadese- militairen begraven.
De oud-strijders droegen, naast hun onderscheidingen, een klaproosje op de borst. De klaproos is het symbool van de dodenherdenking in Engeland en Canada, dankzij een gedicht dat een Canadese legerarts tijdens de Eerste Wereldoorlog schreef over klaproosjes op het slagveld.
„Met de Nederlandse bevolking delen we ons bloed en onze herinneringen”, zei gouverneur-generaal Clarkson. Ze bedankte koningin Beatrix voor haar aanwezigheid en zei dat de Bevrijding voor altijd banden tussen de twee landen heeft gelegd. „Als één familie streden we samen tegen de tirannie.”
Minister Bot van Buitenlandse Zaken zei dat voor Canada en Nederland „de vrijheid hand in hand gaat.” Hij noemde recente optredens van militairen uit beide landen in Libanon, Bosnië, Kosovo en Afghanistan.
Na het vertrek van de Koningin en mevrouw Clarkson gaf SkyHawks, het parachutistenteam van de Canadese krijgsmacht, een demonstratie. Daarbij raakte een lid van het team gewond toen hij bij de landing verkeerd terechtkwam.
Voor de zestigste herdenking van de bevrijding zijn 1700 Canadese veteranen en hun begeleiders naar Nederland gekomen.