Cadans stopt met geven WAO-bonus
Na kritiek van staatssecretaris Hoogervorst stopt uitkeringsinstantie Cadans met het verstrekken van WAO-bonussen aan keuringsartsen. Cadans gaf artsen een premie van 80 gulden als zij WAO’ers niet opriepen voor herkeuring, maar hun herkeuring schriftelijk afhandelden. De maatregel was bedoeld om een enorme achterstanden in het keuringsproces weg te werken.
Toen deze gang van zaken gisteren bekend werd, heeft de VVD-fractie het kabinet onmiddellijk om opheldering gevraagd. Ook staatssecretaris Hoogervorst van Sociale Zaken ondernam snel actie. Hij zette Cadans onder druk om de regeling met onmiddellijke ingang te schrappen.
Hoogervorst begrijpt de werkwijze van Cadans wel. Een arts kan een WAO’er alleen ongezien herkeuren als hij een compleet rapport schrijft om de hernieuwde afkeuring te motiveren. Dat is voor hem persoonlijk meer werk dan het direct doorsturen van een uitkeringsgerechtigde naar de herkeuring. Daarom gaf Cadans aan artsen die in hun vrije tijd WAO-dossiers doorploegden, een premie van 80 gulden. Honderd van de 175 keuringsartsen van Cadans streken dergelijke premies op door 's avonds door te werken.
Verkeerde indruk
De staatssecretaris erkent dat met deze wijze van werken de achterstanden in de keuringen enigszins kunnen worden ingelopen, maar keurt die desondanks af. Volgens hem geeft het een verkeerde indruk als burgers horen dat artsen een premie krijgen om WAO’ers ongezien opnieuw af te keuren. Die bonussen geven een beeld alsof artsen hun werk niet helemaal serieus nemen.
Hoewel Cadans het premiesysteem gisteren heeft afgeschaft, gaat de uitvoeringsinstantie wel door met het ‘blind’ herkeuren van uitkeringsgerechtigden. In het totale herkeuringsproces is dat de snelste methode. Cadans heeft 15.000 WAO’ers in de rij staan voor de periodieke herkeuring die eens in de vijf jaar moet plaatshebben. In 1998 en 1999 werd 40 procent van degenen die gekeurd of herkeurd moesten worden voor de WAO, te laat gekeurd.
Ook andere uitkeringsinstellingen passen kunstgrepen toe om de achterstanden weg te werken. Zo zet ook het GAK zijn artsen aan tot overwerk en huurt deze uitkeringsinstelling op grote schaal commerciële bedrijven in.
Alternatief plan
Om het hele WAO-systeem te herzien, gaf de commissie-Donner eerder dit jaar aan het kabinet een advies. Dat advies ligt nu bij de SER. Naar verluidt is de Sociaal Economische Raad bezig een eigen, alternatief plan op te stellen om het aantal WAO’ers in ons land terug te brengen. Dat houdt in dat de WAO opgeknipt moet worden in drie groepen. Werknemers met een kleine handicap blijven bij hun werkgevers in dienst. Werknemers die voor de helft tot 80 procent arbeidsongeschikt zijn geworden, moeten door hun baas ander werk aangeboden krijgen. Alleen werknemers die geheel arbeidsongeschikt zijn geworden, krijgen nog een uitkering.
De sociale partners wijzen de keuringssystematiek die Donner voorstaat af. Ook willen zij dat een werknemer die een alternatieve, lager betaalde functie aanvaardt dan hij voorheen uitoefende, een premie krijgt op zijn nieuwe salaris.