Economie

Staking in Duitse metaal begonnen

De nachtploeg van een grote DaimlerChrysler-fabriek in de Duitse deelstaat Baden-Württemberg is zondagavond in staking gegaan om meer loon af te dwingen. De eerste staking in de metaal- en elektrosector in zeven jaar zou het herstel van de Duitse economie kunnen belemmeren.

AP
6 May 2002 08:56Gewijzigd op 13 November 2020 23:33

De machtige vakbond IG Metall zei dat 2000 personeelsleden van de fabriek in Sindelfingen, waar de Mercedes-Benz C- en E-klasse modellen worden gemaakt, gehoor hebben gegeven aan de stakingsoproep. De actie is het begin van een serie van eendaagse werkonderbrekingen in de deelstaat, waar veel industriebedrijven zijn gevestigd. De staking wordt in de loop van de week uitgebreid naar tractorbouwer John Deere, Porsche en Audi en twee andere DaimlerChrysler-fabrieken.

In het weekeinde hebben werkgevers en vakbonden nog eens laten weten geen millimeter toe te zullen geven. De voorzitter van de IG Metall, Klaus Zwickel, noemde het laatste werkgeversaanbod een „provocatie” en kondigde een „volledig onberekenbare” staking aan. Michael Rogowski van de werkgeversorganisatie BDI omschreef de eisen van de bonden als „waanzin” en stelde geen duimbreed toe te zullen geven.

De bonden hebben tot de staking besloten ondanks een indringende oproep van bondskanselier Gerhard Schröder om dat niet te doen. Schröder, die steun van de bonden bij de parlementsverkiezingen van 22 september hard nodig heeft, noemde een staking maandag een legitiem middel om eisen kracht bij te zetten. Hij zei echter ook te hopen dat de staking slechts kort zal duren.

Het akkoord voor 3,3 procent meer loon, dat in de chemiebranche werd bereikt, wees Zwickel als een „provocatie” van de hand. „De onderhandelingen moeten weer bij nul beginnen, wij willen niet een paar tienden erbij, wij eisen 6,5 procent meer loon.”

In de metaalbranche gaat het duidelijk beter dan in de chemie „en daarom moeten bij ons de lonen ook meer stijgen”, aldus Zwickel tegen de krant Bild am Sonntag. Door het flexibele stakingsconcept van de IG Metall kan de staking „zeer lang” duren, aldus Zwickel.

Rogowski riep alle bedrijven op solidair te zijn met ondernemingen die door de stakingen worden getroffen. In de krant Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung zei Rogowski dat de verwachtingen in de metaal- en elektrosector zeer bescheiden zijn en dat de werkgevers net als in de chemie niet verder willen gaan dan 3,3 procent. „Als de vakbond het dure chemie-akkoord nog overtreffen wil, grenst dat aan waanzin.”

Stakingen zijn een wapen uit de vorige eeuw en moeten afgeschaft worden, zo eiste Rogowski in een gesprek met Bild am Sonntag. Volgens de werkgevers moeten conflicten worden opgelost door arbitrage. IG Metall-voorzitter in Baden-Württemberg, Berthold Huber, noemde arbitrage de allerlaatste oplossing en zei dat de werkgevers eerst met een beter bod naar de onderhandelingstafel moeten terugkeren.

Veel economen waarschuwen de bonden voor looneisen boven de 3,0 procent omdat daardoor de inflatie wordt aangewakkerd en de lichte economische groei in gevaar komt. Het akkoord dat uiteindelijk in Baden-Württemberg gesloten zal worden, is van groot belang omdat het een voorbeeldfunctie zal hebben voor heel Duitsland.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer