Buitenland

Brussel wil meer dan duizend miljard voor EU

Voorzitter Barroso van de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, blijft vasthouden aan zijn plannen om de unie tussen 2007 en 2013 een begroting te geven van 1.026 miljard euro.

ANP
25 April 2005 16:22Gewijzigd op 14 November 2020 02:29

Maandag wees hij tijdens een persconferentie in Luxemburg een voorstel van huidig EU-voorzitter en Luxemburgs premier Juncker voor een begroting van 50 miljard euro minder formeel af.

„Over deze plannen zijn wij niet enthousiast", stelde Barroso. „We hebben nieuwe doelen aangegeven, waaronder de uitbreiding met Roemenië en Bulgarije. Daar hebben we dan ook de middelen voor nodig". Barroso zei verder de steun van „bijna alle lidstaten" te hebben voor zijn begrotingsplannen. „Er is een groep van slechts zes landen die ons niet steunen". Daarbij horen onder andere Nederland en Duitsland, die vinden dat het Luxemburgse voorstel zelfs te ver gaat en de begroting van de EU willen beperken tot 1,0 procent van de totale omvang van de Europese economie.

Barroso vroeg maandag ook een snel besluit over de financiering van de EU, waar het Europees Parlement volledig in gekend moet worden. De Portugese commissievoorzitter verwacht niet dat de referenda over de Europese Grondwet in verschillende EU-lidstaten de discussie over de financiering zullen vertragen. „We kunnen de EU ook niet op slot doen totdat het laatste land in de loop van volgend jaar heeft besloten".

Volgens staatssecretaris Nicolaï van Europese Zaken is er maandag tijdens overleg met zijn collega’s in Luxemburg ook „voor het eerst echt onderhandeld" over de meerjarenbegroting. Nicolaï deelt het optimisme van Barroso over een snel akkoord niet. „Het is mogelijk, maar dan moet er wel een nieuw voorstel op tafel liggen, waarin Luxemburg ons meer tegemoetkomt".

Nicolaï dringt al langere tijd aan op een nettobegrenzer op de EU-uitgaven, waarbij Nederland, dat nu per inwoner het meeste netto afdraagt aan de Europese Unie, nooit boven een bepaalde limiet aan uitgaven zou kunnen uitstijgen. Luxemburg zou deze boodschap maandag „hebben begrepen". Er komt eind volgende maand een nieuw voorstel, dat tijdens een speciale bijeenkomst in Brussel zal worden besproken.

Ook Duitsland en Zweden willen zo’n nettobegrenzer. Groot-Brittannië, dat nu automatisch tweederde van de nettocontributie aan de EU terugkrijgt, is hier niet voor gewonnen. De Britten vrezen dat het geld voor de andere drie lidstaten weer van hun eigen automatische korting af gaat.

De druk op Luxemburg om tegen juni een akkoord te bereiken is ook groot, omdat in juli de Britten het EU-voorzitterschap overnemen. Diplomaten houden er stevig rekening mee dat Londen dan alleen maar op de rem gaat staan, om de eigen voordelen niet weg te geven.

De VVD-bewindsman drong maandag opnieuw aan op een lagere Europese begroting, waarbij de EU keuzes maakt voor bepaalde terreinen als asiel, justitie en hervorming van de economie. Hij herhaalde het Nederlandse standpunt dat geld voor achtergebleven regio’s alleen terecht mag komen in de meest arme, nieuwe EU-lidstaten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer