Intel tast in de buidel voor historisch tijdschrift
De Amerikaanse chipfabrikant Intel heeft voor 10.000 dollar een stukje eigen geschiedenis teruggekocht. Het concern was al enige tijd op zoek naar een veertig jaar oud elektronicatijdschrift, dat aan de basis stond van zijn oprichting in 1968. Een Britse ingenieur, werkzaam bij Philips, bleek onder zijn vloer een goudmijntje te hebben liggen.
Het gaat om een exemplaar van Electronics Magazine uit april 1965, waarin ene Gordon Moore naar later bleek accuraat voorspelde dat computerchips qua prestaties zich exponentieel zouden verbeteren. Moore stond drie jaar later aan de basis van Intel, dat in 1971 zijn eerste microprocessor produceerde.
Vorige week vierde Intel de veertigste verjaardag van ’de wet van Moore’. In het museum van de onderneming in Silicon Valley ontbrak echter het befaamde Electronics Magazine. Moore bleek zijn eigen exemplaar al enkele jaren kwijt te zijn.
De vrees bestond dat het aprilnummer nooit meer boven water zou komen, omdat Electronics weliswaar veel werd gelezen, maar daarna meestal in de prullenbak belandde. Alleen bibliotheken bleken nog bewaarexemplaren te bezitten.
In de zoektocht kwam schot toen Intel vorige maand met op eBay, ’s werelds grootste internetveilingwinkel, een beloning uitloofde voor degene die het tijdschrift wel kwijt wilde.
Intel kreeg daarop een dozijn aanbiedingen binnen. De Britse ingenieur David Clark vond een nagenoeg puntgaaf exemplaar terug bij de stapels met tijdschriften onder zijn vloer, waarna Intel hem uitriep tot ’winnaar’ en 10.000 dollar betaalde.
Tegen de Britse omroep BBC, die hem vorige week opspoorde, verklaarde Clark het nummer in de jaren zeventig te hebben verworven toen de bibliotheek van zijn werkgever collecties de deur uitdeed. Het geld gebruikt hij voor trouwerijen van zijn dochters. Intel koopt mogelijk nog wat andere exemplaren als reservekopieën.