Oekraïne voorlopig geen lid van NAVO
De NAVO wil graag samenwerken met Oekraïne op militair en politiek vlak, maar wil nog geen garantie geven dat het land op korte termijn als lid kan toetreden tot de verdragsorganisatie. Dat hebben de ministers van Buitenlandse Zaken van de NAVO-landen donderdag op een top in Litouwen gezegd.
Secretaris-generaal De Hoop Scheffer van de NAVO zei dat de lidstaten Oekraïne graag willen helpen hervormingen door te voeren om het land „dichter bij de Euro-Atlantische gemeenschap” te brengen. Daartoe zal de NAVO een „intensieve dialoog” met Oekraïne aangaan. Dat wil zeggen dat de NAVO op alle beleidsterreinen die van belang zijn voor een eventueel lidmaatschap met het land zal onderhandelen, maar dat er geen garantie wordt gegeven op lidmaatschap.
De op de top aanwezige Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken, Boris Tarasjoek, liet zich niet uit het veld slaan door de afwachtende houding van zijn 26 ambtgenoten uit de NAVO-landen en kwam met het zeer ambitieuze plan om de nodige hervormingen binnen drie jaar door te voeren, zodat zijn land in 2008 lid kan worden. „Ik durf te zeggen dat Oekraïne mogelijk klaar is om het ambitieuze programma van hervormingen in zeg drie jaar te voltooien. Dus in het 2008”, aldus de bewindsman.
Opvallend genoeg leken de Russen, op de top vertegenwoordigd door minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov, veel van hun bezwaren over de toetreding van Oekraïne tot de NAVO opzij te hebben geschoven. „Het is aan Oekraïne om zijn partners te kiezen”, zei Lavrov.
Lavrov uitte daarnaast ook het voornemen de betrekkingen tussen Rusland en de NAVO naar een hoger plan te tillen. Aan het begin van de besprekingen tekende hij een akkoord dat gezamenlijke militaire oefeningen en het verplaatsen van troepen over elkaars grondgebied mogelijk maakt, zodat NAVO-militairen via Rusland naar Afghanistan kunnen reizen.
Secretaris-generaal De Hoop Scheffer van de NAVO noemde het akkoord „een mijlpaal.” Het Russische parlement, de Doema, moet nog instemmen met het akkoord.
De ministers op de NAVO-top, de eerste in de voormalige Sovjet-Unie, spraken verder over de situatie in Israël en de Palestijnse gebieden. NAVO-chef De Hoop Scheffer ontkende dat de NAVO in de toekomst militairen in zal zetten in die regio, maar zei wel dat er gesproken wordt over de mogelijkheid dat de NAVO Palestijnse militairen en politieagenten gaat trainen. Verder werd er gesproken over mogelijke assistentie door de organisatie bij het vormen van een Afrikaanse vredesmacht in de Sudanese crisisregio Darfur, over de toekomstige status van Kosovo en het verloop van de NAVO-missie in Afghanistan.
De Hoop Scheffer zei dat de NAVO zich in de huidige situatie niet mengt in het vredesproces in het Midden-Oosten. Hij liet weten dat de alliantie Israël niet zal assisteren bij het ontruimen van de Gazastrook. De NAVO-baas sloot niet uit dat de NAVO zich in de toekomst met de regio gaat bemoeien. Naast De Hoop Scheffer zijn onder anderen de Russische minister van Buitenlandse Zaken, Lavrov, en de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Rice, aanwezig bij het overleg in Vilnius.