Economie

Nederlanders maken zich zorgen over de toekomst

De Nederlandse bevolking voelt zich redelijk gelukkig, maar maakt zich zorgen over de toekomst van het land. Vooral onderwerpen zoals veiligheid, integratie en sociale zekerheid scoren daarbij hoog. Een meerderheid wil graag een solidaire samenleving die meer gericht is op de kwaliteit van het bestaan.

Redactie economie
21 April 2005 10:58Gewijzigd op 14 November 2020 02:28

Dat blijkt uit een donderdagmorgen bekendgemaakt onderzoek naar de sociaal-economische wensen van de Nederlanders. Ook andere onderwerpen kwamen tijdens het onderzoek ter sprake. Via de site 21minuten.nl gaven 150.000 inwoners hun mening. De resultaten zijn overhandigd aan minister-president Balkenende. Het onderzoek werd uitgevoerd door managementadviesbureau McKinsey&Company en is uitgevoerd ter gelegenheid van het veertigjarig bestaan van de organisatie.

Hoewel op dit moment 55 procent van de bevolking (zeer) gelukkig is met Nederland, verwacht slechts 29 procent dat men dat ook in de toekomst zal zijn. Daarnaast geeft 86 procent van de bevolking aan zich zorgen te maken over ons land. Mensen maken zich met name zorgen over afname van de veiligheid, groei van de criminaliteit, de stijgende kosten van levensonderhoud, integratie van allochtonen en over sociale zekerheid.

Men is zich terdege bewust van de economische terugval van Nederland ten opzichte van andere landen. Meer dan driekwart (83 procent) van de Nederlanders verwacht dat de welvaart per hoofd van de bevolking de komende 25 jaar (veel) minder snel zal groeien dan de afgelopen decennia het geval is geweest. Toch maken de meeste mensen zich over bijvoorbeeld innovatie, onderwijs en andere aan concurrentiekracht gerelateerde onderwerpen minder zorgen dan over veiligheid en kosten van levensonderhoud.

Er is een brede steun voor het idee om mensen meer te stimuleren aan het werk te gaan of meer te gaan werken. Op het gebied van werkloosheid kiest het grootse deel van de deelnemers aan het onderzoek voor een beleid dat werken stimuleert. Uit de resultaten blijkt dat 60 procent van de bevolking de huidige druk om uit de WW te komen te laag vindt. Eenderde van de werklozen is het daar overigens mee eens.

Balkenende toonde zich in een reactie niet verbaasd over de uitkomst van het onderzoek. Daarom zet het kabinet volgens hem ook sterk in op investeren in veiligheid en verbetering van de integratie. Hij maakte van de gelegenheid gebruik om het belang van een Europese grondwet te benadrukken. „Een ja bij het referendum is echt nodig”, aldus de premier.

Toch is en blijft Nederland volgens hem een goed land om in te wonen. „Gelet op de welvaart en de sociale zekerheid behoort Nederland tot de kopgroep in de wereld en dat willen we in de toekomst zo houden.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer