Beloning Heineken-top staat ter discussie
Aandeelhouders van Heineken hebben zich woensdag op de jaarlijkse vergadering kritisch getoond over de beloningsstijging van de bedrijfstop. De nieuwe beloningsstructuur voor de raad van bestuur, waarin gratis aandelen een grote component vormen, en de toename van de vergoeding voor commissarissen vielen in slechte aarde.
Scheidend bestuursvoorzitter Ruys verdiende vorig jaar een basissalaris van 543.000 euro. Dit jaar wordt dat met 16,7 procent opgetrokken naar 634.000 euro en volgend jaar komt de basisbeloning uit op 680.000 euro. De loonstijging met 16,7 procent is een correctie omdat sinds 1999 het basisinkomen niet is meegestegen met de inflatie.
De aanstaande topman Jean François van Boxmeer (43) ontvangt daar bovenop 422.500 euro aan voorwaardelijke aandelen. Hiervoor moet hij wel de afgesproken langetermijndoelen realiseren. Heineken wil deze manier van belonen ook introduceren voor de laag onder de raad van bestuur.
De grootaandeelhoudende pensioenfondsen ABP en PGGM vinden de inkomensstijging niet passen. „We verwachten gezien de prestaties van Heineken een gematigd beleid hierin.” ABP en PGGM willen dat de raad van commissarissen de uitkomst van de nieuwe beloningsstructuur scherp in de gaten houdt. „We zullen geen gevangene van het beloningssysteem worden”, bezwoer president-commissaris Cees van Lede. Op de aandeelhoudersvergadering werd besloten de vergoeding voor de werkzaamheden van de president-commissaris op te schroeven van 45.000 naar 60.000 euro per jaar. Bovendien krijgen de commissarissen extra vergoedingen voor bijvoorbeeld deelname aan de benoemingscommissie.
Er was tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering volop aandacht voor de piramideconstructie van het bierconcern. Heineken Holding, voor meer dan de helft in handen van de familie Heineken, heeft een meerderheid in de brouwer Heineken NV.
De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) verzet zich tegen de wanverhouding tussen economisch eigendom en juridisch stemrecht die het gevolg is van de getrapte controle van de familie over het concern. ABP en PGGM constateerden dat Heineken hiermee „flink uit de pas loopt” en vrezen dat de structuur verlammend kan werken op verdere expansie.
De voorzitter van de raad van beheer van de holding, Maarten Das, benadrukte dat de constructie niet in strijd is met de code-Tabaksblat, noch met het internationale recht. De pensioenbeheerders denken dat Heineken Holding niet altijd het belang van de kleinere aandeelhouders vooropstelt.
De aandeelhouders stelden woensdag geen vragen over het plotselinge vertrek van topman Ruys. Van Lede roemde Ruys om de moed die hij had getoond door mee te werken aan de verjonging van het bestuur. In de wandelgangen speculeerden aandeelhouders op de invloed van de familie Heineken op deze wisseling van de wacht.