Justitie mag zelf straffen opleggen
Het openbaar ministerie mag voortaan in bepaalde gevallen zelf straffen opleggen. Nu is dat nog voorbehouden aan rechters.
Een meerderheid in de Tweede Kamer is het met dit voorstel van minister Donner van Justitie eens. Wel bedong de Kamer dat ernstige gewelds- en zedenmisdrijven nooit in aanmerking mogen komen voor een zogeheten afdoening door het OM.
Het voorstel van Donner houdt in dat officieren van justitie de bevoegdheid krijgen taakstraffen of geldboetes uit te delen. Het belangrijkste doel ervan is de werkdruk van rechters te verminderen.
Een schatting in 2002 wees uit dat in dat jaar ongeveer 65.000 zaken zonder tussenkomst van de strafrechter afgedaan hadden kunnen worden.
De nieuwe wet biedt justitie de mogelijkheid zaken af te handelen voor delicten waarop maximaal zes jaar celstraf staat, zoals vernielingen, winkeldiefstal en rijden onder invloed. De overtreder kan een taakstraf krijgen van maximaal 180 uur of een geldboete. Ook kan het OM iemands rijbewijs innemen voor maximaal een halfjaar.
Wie het niet met de straf eens is, kan zich ertegen verzetten. De officier van justitie kan de zaak dan aan de rechtbank voorleggen.