Economie

Bond dreigt bouw met financiële klap

De vakbonden dreigen de bouw met harde acties na de vastgelopen CAO-onderhandelingen. Als de werkgevers niet voor 29 april ingaan op hun eisen, willen de bonden bouwbedrijven financieel zo hard mogelijk raken door brede stakingen. Dat hebben FNV Bouw, Hout- en Bouwbond CNV en Het Zwarte Corps donderdag gezegd.

ANP
15 April 2005 10:14Gewijzigd op 14 November 2020 02:27

„Het doel is de bouwbedrijven zo veel mogelijk financiële schade te berokkenen. De werknemers zijn het spuugzat”, zegt een CNV-woordvoerder. „Wij gaan de juridische grenzen opzoeken.”

Als de werkgevers het ultimatum naast zich neerleggen, willen de bonden onder andere de toelevering van bouwmaterialen gaan traineren. Het werk komt dan feitelijk stil te liggen. Bouwprojecten die bijna klaar zijn, houden de bonden vooral in het vizier zodat bedrijven de afgesproken opleveringsdatum niet halen.

Daarnaast willen de vakbonden „de hoofdschuldigen van de bouwfraudezaak” extra treffen. Volgens de bonden zijn vooral deze bedrijven verantwoordelijk voor de malaise in de sector. Daarom moeten zij het gelag betalen.

De bonden willen de mogelijke stakingen inleiden met actiebijeenkomsten op 2 mei op vijf plaatsen verspreid over het hele land. Deelnemers aan de bijeenkomsten zullen dan in ieder geval van 10.30 tot 13.00 uur niet werken.

Dinsdag liepen de onderhandelingen over een nieuwe CAO in de bouw voor de derde keer vast. In een ultimatum eisen de bonden onder meer dat bouwvakkers ook in de toekomst op hun zestigste kunnen stoppen met werken. Volgens de werkgevers leidt dit voorstel tot een verhoging van de pensioenpremies met ongeveer 9 procentpunt. FNV Bouw houdt het op een stijging van 3 procentpunt.

De bonden eisen verder een structurele stijging van de lonen met 1,25 procent en een compensatie voor de verhoogde ziektekosten. Daarnaast beschuldigen de vakbonden de werkgevers ervan dat zij de vakantiebon willen afschaffen en wachtdagen bij ziekte willen invoeren. Deze maatregelen zouden een inkomensachteruitgang van ruim 200 euro per maand netto betekenen, stellen de bonden.

De CAO-onderhandelingen zijn ruim een jaar geleden begonnen. Vorig jaar april braken de werkgevers het overleg af. De gesprekken lagen vervolgens acht maanden stil. In februari staakten de werkgevers de onderhandelingen opnieuw. Afgelopen dinsdag waren het de bonden die verdere gesprekken zinloos vonden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer