Minister: Geen recht op ongezond leven
Mensen die bewust ongezond leven, kunnen niet verwachten dat ze onbeperkt gebruik mogen maken van gezondheidszorg. „Er bestaat niet zoiets als een recht op ongezond leven.”
Dat liet minister Hoogervorst van Volksgezondheid donderdag in Rotterdam weten op een congres van artsen en specialisten over ziektepreventie. De bewindsman liet de toespraak door een ambtenaar uitspreken omdat hij zelf in de Tweede Kamer moest zijn.
De minister vindt dat er grenzen zijn aan de solidariteit in de zorg. Via premies betalen mensen die gezond leven mee aan medische behandelingen van mensen die ongezond leven. Volgens Hoogervorst gaat op dit moment 5 tot 9 procent van het zorgbudget op aan behandelingen van mensen die door slechte leefgewoonten te zwaar zijn en een te hoge bloeddruk hebben. Van de Nederlandse volwassenen kampt 40 procent met overgewicht. Ook komen er steeds meer dikke kinderen.
Hoogervorst wil vooralsnog drinkers en rokers niet uitsluiten van sommige vormen van hulp, maar hij wil met zijn opmerkingen burgers wakker schudden. Sommige zorgverzekeraars geven premiekorting aan mensen die gezond leven. De bewindsman juicht dat toe. Hoogervorst ziet ook mogelijkheden om behandelingen die samenhangen met ongezond gedrag, uit het standaardpakket te halen. Wie toch verzekerd wil zijn tegen de behandelingen, moet zich aanvullend verzekeren.
Zijn pleidooi klinkt niet erg liberaal, zo erkende de VVD-bewindsman donderdag. Anderzijds kunnen burgers het in zijn ogen „niet maken om er maar op los te leven en als je dan vervolgens ziek wordt, te verwachten dat je ongebreideld van de gezondheidszorg gebruik kunt maken.”
De minister kon donderdag zelf niet in Rotterdam zijn omdat hij in de Tweede Kamer moest debatteren over alcoholaccijns. Hoogervorst wil zestig eurocent accijns op mixdrankjes en breezers om jongeren te ontmoedigen de zoete drankjes waarin alcohol is verwerkt, te gebruiken.
Een meerderheid van de Tweede Kamer, bestaande uit CDA, VVD en LPF, steunt de accijnsverhoging niet. VVD-kamerlid Schippers denkt dat de jongeren dan zelf mixdrankjes gaan maken. Accijnsverhoging ontmoedigt het drankgebruik volgens het liberale kamerlid niet. Ze wees op de Scandinavische landen waar alcohol erg duur is, maar waar het alcoholprobleem groot is.
Hoogervorst legt zich daar niet bij neer. Hij dreigt een andere wens van de Kamer te blokkeren als de fracties voet bij stuk houden. De Kamer wil graag dat de accijnzen op sterke drank omlaaggaan. Die zijn in 2002 fors verhoogd. Slijters in de grensstreek ondervinden daarvan nadelige gevolgen. Het terugdraaien van de accijnsverhoging kost 90 miljoen euro. Hoogervorst wil de verlaging betalen door de accijns op mixdrankjes en breezers te verhogen.