Buitenland

Europarlement wil in Brussel en Straatsburg blijven vergaderen

Het Europees Parlement weigert een einde te maken aan de verplichte maandelijkse verhuizing van Brussel naar Straatsburg. Dat het parlement twaalfmaal per jaar een week in de Franse stad vergadert, wekt veel weerstand op. Maar tijdens een stemming dinsdag bleek een meerderheid de situatie niet te willen veranderen.

ANP
12 April 2005 14:44Gewijzigd op 14 November 2020 02:26

Vooral de Nederlandse volksvertegenwoordigers vinden de verhuizing van Brussel naar Straatsburg geldverspilling. Het zou minimaal 200 miljoen euro kosten om niet één maar twee gebouwen aan te houden. Het parlement heeft ook in Brussel grote panden. Daar komen nog eens de reiskosten bij.

Officieel heeft het parlement helemaal geen invloed op de vergaderplaatsen; dat bepalen de Europese leiders. Tijdens de stemming van dinsdag werd tevergeefs voorgesteld om dat te veranderen.

Parlementsleden Eurlings (CDA) en Mastenbroek (PvdA) toonden zich na afloop teleurgesteld, maar zeiden de strijd om Straatsburg te verlaten, door te zullen zetten. Ze vermoeden dat sommige leden zich vergist hebben bij de ingewikkelde stemprocedure, of dat sommige leden bang waren om het Franse referendum negatief te beïnvloeden bij een neen tegen Straatsburg.

Allemaal onzin, volgens Mulder (VVD), die overigens zelf ook tegen de verplichte gang naar Straatsburg is. „Ze wisten donders goed wat ze zouden gaan stemmen".

Mulder is ook teleurgesteld dat een aantal andere pogingen tot hervorming dinsdag zijn gestrand. Zo zijn parlementsleden tegen het rommelen aan hun riante reiskostenvergoeding, terwijl ze vorig jaar dat nog wel accepteerden. Ook weigerden ze een passage op te nemen waarin staat dat er geen belastinggeld mag worden gestort in hun eigen pensioenkas.

Europarlementariërs hebben jarenlang te weinig premie betaald voor hun gunstige pensioenregeling. Daardoor is er een tekort in de pensioenkas van 41 miljoen euro ontstaan. Door de stemming van dinsdag is het mogelijk dat dat gat wordt gevuld met algemene middelen van het parlement.

Overigens hebben de Nederlandse leden van het europarlement vrijwillig afgezien van zowel te hoge reiskostenvergoeding als de aanvullende pensioenregeling.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer