Economie

Brein start 32 zaken tegen muziekpiraten

Auteursrechtenorganisatie Brein is dinsdag 32 rechtszaken begonnen tegen mensen die veel illegale muziekbestanden via internet verspreiden. Namens de platenmaatschappijen eist Brein dat de aanbieders daarmee stoppen. Bovendien vordert de organisatie een schadevergoeding.

Redactie economie
12 April 2005 10:44Gewijzigd op 14 November 2020 02:26

Verder maakte directeur T. Kuik van Brein dinsdag bekend dat inmiddels zeven internetters hun zaak hebben geschikt voor gemiddeld 2100 euro.

De zaken van de stichting Bescherming Rechten Entertainment Industrie Nederland (Brein) zijn onderdeel van 963 acties in elf landen in Europa en Azië. „De grootste internationale actie tot op heden", verklaarde voorzitter J. Kennedy van IFPI, de wereldwijde branchevereniging van platenmaatschappijen. Het is voor het eerst dat in Nederland rechtszaken worden aangespannen tegen internetters die illegale muziekbestanden verspreiden.

Brein heeft vorderingen gestuurd aan de vijf grootste internetaanbieders met het verzoek die door te sturen aan de verdachte klanten. Als overtreders weigeren hun identiteit te onthullen, wil Brein hun persoonsgegevens rechtstreeks bij de internetaanbieders opeisen. De providers hebben al laten weten en dinsdag herhaald geen privacygevoelige informatie van klanten te zullen afstaan. Het is daarom de verwachting dat in de komende maand eerst de internetaanbieders voor de rechter verschijnen en het staat om dezelfde reden nog niet vast dat muziekuitwisselaars uiteindelijk worden vervolgd.

Directievoorzitter C. Vervoord van Buma/Stemra deed dinsdag een beroep op het fatsoen van onder meer internetaanbieders die met het breedbandaanbod snelle bestandsuitwisseling bevorderen en ervan profiteren. Hij noemde met name XS4All dat zelfs weigert waarschuwingen door te sturen.

Directeur T. Kuik wilde dinsdag nog steeds niet zeggen met welke hoeveelheid muziekbestanden uitwisselaars het risico lopen op vervolging. „We willen vooral een pak– en boetekans creëeren".

Een Amerikaans bedrijf heeft in opdracht van de auteursrechtenorganisatie de ip–nummers van Nederlandse veelaanbieders achterhaald. Internetadvocaat C. Alberdingk Thijm stelt dat een ip–nummer een persoonsgegeven is, en überhaupt niet vanuit de Verenigde Staten mag worden uitgewisseld.

Nederlandse grootgebruikers zijn in de afgelopen maanden al diverse keren gewaarschuwd. De auteursrechtenbeschermers hebben altijd gewacht met het sturen van vorderingen tot er voldoende legale alternatieven voor de distributie van digitale muziek bestonden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer