Vakcentrales akkoord met WWplan
De FNV is maandagmiddag akkoord gegaan met een versobering van de WW, zoals vrijdag is voorgesteld in de Sociaal Economische Raad (SER).
De vakcentrale kan ermee leven als werknemers in aanmerking komen voor WW wanneer zij 26 van de laatste 36 weken hebben gewerkt. Het CNV, de andere grote vakcentrale, heeft laten weten dat het eveneens kiest voor de 2636variant.
In het eindbod van de SER was aanvankelijk afgesproken dat werknemers minimaal 27 van de laatste 39 weken moesten hebben gewerkt om in aanmerking te komen voor een uitkering. De achterban van de FNV verzette zich hiertegen, omdat mensen met een halfjaarcontract dan buiten de boot zouden vallen. Onderhandelaar Heerts werd daarom vorige week maandag naar de onderhandelingstafel teruggestuurd.
Afgelopen vrijdag werden daarop in de SER twee varianten van de zogeheten wekeneis voorgelegd: 27 van de laatste 39 weken of 26 van de laatste 36 weken. Die laatste variant werd maandag geaccepteerd door een meerderheid in de federatieraad van de FNV. FNV Bondgenoten, de grootste FNV-bond, en FNV Bouw stemden tegen het SER-advies, maar deze twee bonden hebben samen geen meerderheid in de federatieraad.
Volgens het SER-plan krijgen mensen die werkloos raken twee maanden een uitkering van 75 procent van het laatstverdiende loon als zij aan de wekeneis voldoen. Daarna krijgen zij, afhankelijk van het aantal jaar dat zij hebben gewerkt, maximaal drie jaar en twee maanden 70 procent van dat loon. Nu krijgen mensen maximaal vijf jaar een uitkering.
Het SER-plan is een alternatief voor de plannen van het kabinet om de kortdurende WW af te schaffen. In het najaarsakkoord sprak het kabinet met de vakbeweging en werkgevers af dat zij in SER-verband met een alternatief konden komen dat dezelfde besparing oplevert.
De sociale partners willen dat graag, omdat zij vrezen dat met de kabinetsingrepen de flexibiliteit uit de arbeidsmarkt verdwijnt. Het schrappen van de kortdurende WW dupeert volgens hen vooral jongeren en anderen met vaak tijdelijke contracten. In het SER-advies kunnen ook zij recht op een uitkering hebben.
Het kabinet heeft de sociale partners toegezegd dat het een unaniem SER-advies serieus zou nemen. Wel moet het, net als de kabinetsplannen, leiden tot 43.000 minder WW-uitkeringen. Volgens de SER-leden wordt aan die eis in beide varianten voldaan.
FNV-voorzitter L. de Waal rekent erop dat de SER vrijdag tot een unaniem WWadvies komt. Hij acht de kans verwaarloosbaar klein dat het kabinet dit advies van de hand zou wijzen. Ik zou dat absurd vinden. Afwijzen zou bestuurlijk falen zijn”, meent De Waal. In dat geval wil men niet dat de SER een probleem oplost.”
Volgens vakorganisatie RMU is het SER-advies duidelijk minder ingrijpend dan de plannen van het kabinet. Het betekent echter wel dat de maximale duur van de WW verlaagd wordt van vijf jaar naar drie jaar en twee maanden, wat vooral gevolgen heeft voor de oudere werkzoekende.”
De RMU is het met de SER eens om de ontslagvergoeding niet te verrekenen met de WW-uitkering. De vakorganisatie hoopt dat minister De Geus het advies helemaal overneemt en niet in de verleiding komt om selectief te gaan winkelen in het moeizaam bereikte akkoord.”
De werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland stellen dat er in ieder geval tot vrijdag een advies ligt met twee varianten. Vrijdag wordt het eindoordeel geveld. MKB-Nederland sluit niet uit dat het advies met twee varianten naar het kabinet gaat.
Minister De Geus van Sociale Zaken wilde maandag niet reageren. Hij wacht het advies van de SER af.