„Verminder loon van top energiebedrijf”
Provinciale Staten-en gemeenteraadsleden moeten inkomensstijgingen van topbestuurders in de energiesector terugdraaien.
Dat vinden de partijvoorzitters van CDA, PvdA en VVD. CDA-partijvoorzitter Marja van Bijsterveldt schreef zaterdag een open brief waarin ze haar partijgenoten in Staten en raden oproept paal en perk te stellen aan salarisverhogingen. Provincies en gemeenten zijn vaak aandeelhouders van energiebedrijven.
Van Bijsterveldt vindt het „zuur te moeten constateren dat mensen die op plekken functioneren waar moreel leiderschap verwacht wordt, het zozeer laten afweten.”
De salarisverhogingen staan volgens de CDA-partijvoorzitter in schril contrast met oproepen tot loonmatiging die politiek en bedrijfsleven aan werknemers doen.
De partijvoorzitters van PvdA en VVD, Koole en Van Zanen, zijn het eens met Van Bijsterveldt. Volgens Koole hebben verschillende PvdA-volksvertegenwoordigers al moties ingediend om de salariëring van topbestuurders aan te pakken. Van Zanen vindt exorbitante salarisverhogingen „in deze tijd niet te verantwoorden.”
Topman L. van Halderen van Nuon verdiende vorig jaar, inclusief bonussen, 815.195 euro. Dat is een stijging van ruim 40 procent ten opzichte van 2003. De topbestuurder van Essent, M. Boersma, ontving in 2004 821.000 euro.
Provinciale bestuurders ervaren de oproep van de partijvoorzitters als een steun in de rug. In diverse provincies en gemeenten zijn al moties aangenomen of in voorbereiding. Lokale en provinciale volksvertegenwoordigers roepen hun dagelijks bestuur daarin op om tijdens de eerstkomende aandeelhoudersvergadering te protesteren tegen extreme salarisstijgingen. Overigens gaan niet de aandeelhouders, maar de commissarissen over de beloning van de topbestuurders.
Minister Brinkhorst van Economische Zaken riep de aandeelhouders er vorige week ook al toe op de bedrijven tot de orde te roepen. De SP zou maandag actie voeren bij het Nuon-kantoor in Amsterdam.