Importverbod voor illegaal hout geëist
Honderden Europese houthandelaren vragen de EU om een importverbod op illegaal gekapt hout en houtproducten. Grote bedrijven als IKEA en het Franse Castorama hebben daartoe een voorstel ondertekend van het Wereld Natuur Fonds (WNF) en Greenpeace.
Het voorstel is donderdag gepresenteerd in het Europees Parlement in Brussel.
„Het goedkopere illegale hout bederft de prijzen en onze reputatie”, zei A. de Boer van de Vereniging Van Nederlandse Houtondernemingen (VVNH). Hij tekende de oproep namens zijn 300 leden, die 80 tot 90 procent van de Nederlandse markt vertegenwoordigen.
Volgens De Boer komt er nu veel illegaal gekapt hout Nederland binnen. Het WNF schat dit op 10 tot 20 procent. Bij tropisch importhout is volgens het WNF zelfs de helft illegaal, met een waarde van 150 miljoen euro per jaar.
De natuurorganisatie vindt de illegale houtkap een bedreiging voor oerwouden en zeldzame dieren. Jaarlijks verdwijnt in de wereld een natuurlijk bos ter grootte van viermaal Nederland.
De Europese Commissie presenteerde in 2003 een actieplan tegen fout hout. Het komt dit voorjaar ter sprake in Brussel. Het voorstel gaat uit van een vrijwillige gedragscode. „Te slap”, vinden de handelaren, natuurorganisaties en enkele Britse liberale europarlementariërs. Ze willen snel een stevig verbod en meer controle. Vooral doorvoer via andere landen, zoals Bulgarije, maakt het volgens hen moeilijk het herkomstgebied vast te stellen.
Controle van de houtherkomst is erg moeilijk, erkent De Boer van de VVNH. Momenteel onderzoekt zijn vereniging enkele leveranciers in Indonesië. Daar blijkt veel mis te zijn. „Desnoods breken we met hen.”
Het WNF schat dat 70 procent van het Indonesische hout illegaal is gekapt. In Brazilië is dat 80 procent en in Cambodja 90 procent. Samen met Kameroen (50 procent) en Maleisië (30 procent) zijn deze landen de voornaamste houtleveranciers van Nederland.
Het Wereld Natuur Fonds en Greenpeace vinden het importverbod voor legaal hout een eerste stap. Ze willen dat Europa op den duur ook hout weert dat geen duurzaamheidskeurmerk FSC heeft.