Economie

TDC komt terug op Nederlandse telecommarkt

Het Deense telecombedrijf TDC keert deze zomer terug op de Nederlandse mobieletelecommarkt. De voormalige aandeelhouder van Ben, dat inmiddels T-Mobile heet, introduceert dan het easyMobile-concept, waarmee het bedrijf sinds maart succes boekt in Groot-Brittannië.

ANP/RTR
7 April 2005 19:32Gewijzigd op 14 November 2020 02:25

TDC kondigde donderdag aan dat het gebruik zal maken van het netwerk van Telfort. EasyMobile gaat alleen sim-kaarten verkopen. In Groot–Brittannië profileert de onderneming zich als prijsvechter met stuntprijzen van 6 pence per belminuut (8,7 eurocent) en 2 pence (2,9 eurocent) per sms-je. TDC heeft nog niets bekendgemaakt over de Nederlandse tarieven.

In Denemarken heeft TDC met de prijsvechter Telmore in vier jaar tijd een marktaandeel van 10 procent veroverd. De onderneming is van plan easyMobile in meer Europese landen te introduceren. De merknaam is onder licentie verkregen van de oprichter van de luchtvaartmaatschappij easyJet, Stelios Haji–Ioannou.

In Nederland zal easyMobile het niet gemakkelijk krijgen. Vijf aanbieders met een eigen netwerk (KPN, Vodafone, T-Mobile, Orange en Telfort) voeren een harde concurrentiestrijd om de mobiele beller. Daarnaast zijn er al partijen actief die netwerkruimte inhuren, zoals Tele2, Albert Heijn en HEMA. Analisten verwachten wel dat er nog ruimte is voor prijsvechters. De Europese tarieven voor mobiele telefonie behoren tot de hoogste in de wereld.

EasyMobile wil zich vooral richten op consumenten die hun mobiele telefoon alleen gebruiken voor het voeren van een telefoongesprek en het versturen van sms-berichten. Uit cijfers blijkt dat de meeste mobiele telefoons daar ook nog voor dienen. Nieuwe diensten, zoals mobiel internet en videotelefonie, slaan nog niet echt aan. Het onderzoeksbureau Telecompaper verwacht pas een doorbraak in 2006.

TDC was tot het najaar van 2002 aandeelhouder van Ben. T-Mobile nam daarna de aandelen over. De dochteronderneming van Deutsche Telekom had in 2000 al een belang van 50 procent verworven, nadat ze Ben een UMTS-licentie voor snel mobiel internet had helpen financieren.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer