Economie

Stijging opbrengst gemeenteheffingen historisch laag

De inkomsten uit gemeentelijke heffingen stijgen dit jaar met 4,9 procent. Dat is de geringste stijging sinds 1987, zo blijkt uit woensdag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

ANP
6 April 2005 19:28Gewijzigd op 14 November 2020 02:25

De totale inkomsten uit gemeentelijke heffingen, zoals rioolrechten en onroerendzaakbelasting (OZB), komen in 2005 uit op 7,3 miljard euro. Door de afschaffing van de Zalmsnip zijn de lasten voor de burger sterk toegenomen, constateert het CBS.

De OZB, die betaald wordt door eigenaren en huurders van gebouwen, stijgt dit jaar minder hard dan in 2004. Het CBS berekent de stijging dit jaar op 4 procent. Vorig jaar stegen de inkomsten uit deze belasting nog met 6,8 procent. Dit kwam de gemeenten op kritiek uit het kabinet en de samenleving te staan.

De omstreden belasting brengt dit jaar 3,5 miljard euro in het laatje. De OZB stijgt in 2005 voor huurders met gemiddeld 3,7 procent. Eigenaren moeten 4,2 procent meer op tafel leggen. De werkgeversvereniging VNO–NCW noemt de OZB–stijging fors. Voor bedrijven stijgen de lasten met gemiddeld 5 procent, becijferde de werkgeversvereniging. De organisatie wil dat het kabinet een maximum OZB–tarief instelt.

De inkomsten uit rioolrechten stijgen dit jaar met 8,1 procent. De gemeenten berekenen een steeds groter deel van de rioolkosten door aan de gebruikers.

De opbrengst uit toeristenbelasting stijgt dit jaar verder met 5,8 procent. Maar er gaan steeds meer stemmen op om deze belasting af te schaffen. De hoge inningskosten, 30 miljoen euro per jaar, wegen volgens het bedrijfsleven niet op tegen de inkomsten van bijna 100 miljoen euro.

Naast de inkomsten uit de toeristenbelasting stijgen ook die uit bouwleges dit jaar fors. De gemeenten verdienen ruim 10,6 procent meer aan het afgeven van bouwvergunningen. Er wordt dit jaar ruim 8 procent meer verdiend aan gemeentelijke parkeerplaatsen.

Staatssecretaris Wijn van Financiën reageerde woensdag verheugd over de geringere stijging van de lokale lasten. Hij sprak van „een stap in de goede richting." Eerder dreigde Wijn de gemeentelijke belastingvrijheid in te perken, als gemeenten zouden doorgaan hun lasten fors te verhogen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer