Omzet visafslagen flink gedaald
De omzet van de elf Nederlandse visafslagen is in het eerste kwartaal van dit jaar dramatisch gedaald.
Waar in 2004 nog voor 79,5 miljoen euro werd omgezet, was dat in de eerste drie maanden van dit jaar 66,1 miljoen euro. „Dit is niet gezond. De algemene mening in de viswereld is dan ook dat er maar drie of vier afslagen kunnen overblijven”, aldus directeur T. Visser van de Urker visafslag dinsdag.
Lauwersoog, Colijnsplaat en Harlingen hebben de zwaarste klappen gekregen. Lauwersoog zette 63 procent minder om, Harlingen 33 procent. De Friese en de Groningse afslagen hebben vooral minder aanvoer van garnalen. De garnalenvissers zoeken vooral de Deense afslagen op om de schelpdiertjes af te zetten. In de Waddenzee zitten namelijk op dit moment nauwelijks garnalen en langs de Deense kust juist wel. Het Zeeuwse Colijnsplaat zag de omzet met 42 procent dalen.
In visafslagland zijn twee witte raven. Vlissingen zag de omzet met 15 procent stijgen. „Dat komt doordat de tong op dit moment in de zuidelijke Noordzee zwemt en Vlissingen een echte tongafslag is. Als de tong later dit jaar meer naar het noorden trekt vervalt die omzetwinst”, aldus Visser. Urk behaalde een omzetstijging van 1 procent. „We beheersen op Urk maar één sport en dat is vissen. Er wordt daarom ontzettend hard gewerkt om meer omzet te draaien”, aldus de directeur van de afslag.
Wanneer de eerste visafslagen in Nederland failliet gaan, durft Visser nog niet te voorspellen. „Ik kan niet in andermans portemonnee kijken.” Hij stelt dat afslagen de tent wel willen sluiten, maar daar geen geld voor hebben. „Als je de boel sluit, wil de bank zijn lening terug en het personeel een sociaal plan. Daar is geen geld voor. De afslagen zijn gewoon overgeleverd aan een koude sanering.”